Ahad, 1 Mac 2015

SeTaHuN bErLaLu

بسم الله الرحمن الرحيم

1,2,3 TESTING....TESTING...

Oh..Masih boleh menaip rupanya saya ni...serius.. dah lama benar tak menulis blog...uikkkkss...hinggakan tidak tahu nak mulakan dari mana.

 Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan tutur kata........

errkk...tetiba tercopy n paste nasyid "lafaz yang tersimpan"... Setahun berlalu...baby pun bertambah ..iyo???..Alhamdulillah  Nur Aqilah dan jadi kakak...yeahhh........gembira,syukur dikurniakan anak-anak penyejuk mata penenang di hati(qurratun a'yun)..nama si adik ialah Abdul Basit Bin Mohd Faiz..lengkap sepasang....tunggu 3 tahun pulak untuk tambah lagii...iyo???...err..insya Allah...biiznillah....^___~


Assalamualaikum..........





Isnin, 15 Julai 2013

2 kElAhIrAn YaNg BeRbEzA

بسم الله الرحمن الرحيم

Pertama sekali saya nak ucapkan "AHLAN YA RAMADHAN 1434H" dan selamat berpuasa kepada semua umat islam yang berpuasa pada tahun ini...

Entry yang lepas saya cerita pasal saya pulang dari Sarawak ke Johor..dan entry kali ini,saya nak cerita pasal 1 kelahiran yang tak dijangka...errr...kelahiran??!!...

Nak taw tak ceritanya....ok,baiklah...

Pada 9 jun 2013,rasa macam x sedap je badan ni..berangin semacam je,loya,nak muntah,sakit kepala dan etc...aishh...kenapa lak ni...~sebenarnya ia berlaku waktu balik cuti sekolah lagi,tapi ignore je~,makin hari makin kuat rasa loya...terus mintak zauji habibi belikan urine test,tapi simpan dulu,tunggu balik johor dulu,baru nak buat...ada jugak cam tu yer?...~sebenarnya naluri hati kata saya pregnant..tp,entahlah....."

6 Jun 2013..saya,zauji habibi dan anak bertolak ke johor,sebab keesokkannya nak melawat SDH Hospital Johor Bharu...sebelum sampai ke rumah,kami singgah di air terjun di Gunung Ledang,bermandi-manda di sana,hampir jam 6 petang,baru sampai dirumah,ailahhhhh...penat+gembira seharian tu...

7 jun 2013,saya rasa mcm nak test UPT je...okess,sekali test,haaa????...+ve,ok??...alhamdulillah rezeki...pada waktu yang sama kesian pulak dengan si kakak terpaksa lepaskan breastfeed...

esoknya saya ke poliklinik untuk check confirmkan...dan alhamdulillah,dah sah,kira2 dalam 6 minggu++ ,saya n zauji habibi,mintak nak scan,pastu dr kata,x perlu lagi,sebab x nampak apa pun...hurmmmmmmm....

2 minggu lepas tu saya bukak buku merah,waktu tu baby dah 9 minggu,tapi tetap x scan n check fetal heart baby pun tak...berbeza benar sewaktu saya di sarawak dulu..mungkin lain tempat,lain caranya....kemudian nurse bagi appointment 3 minggu lagi untuk jumpa doktor n scan,waktu tu nanti my baby dah 12 minggu,dah boleh nampak baby...

8 Julai 2013,ada sedikit bleeding...brown je pun...huhu...ok,x pe lagi...pegilah sekolah,jam 11.45 pagi,check lagi,ish...ada lagi brown colour...bagitau encik zauji,dia pun suh pegi check dekat klinik panel di hospital tempat saya bertugas,tapi saya x dapat jumpa doktor sebab doktor baru je keluar...hurm...terus balik ke kelas dan ajak encik zauji hantar ke klinik swasta...lambat kalau nak tunggu doktor di klinik panel tu...
Doktor tu scan,tapi x nampak fetal heart baby,dia tya berapa minggu,saya jawab 12 minggu...dia pelik,sepatutnya 12 minggu dah besar baby, tapi ini kecik dan x nampak jantung..terus dia buat surat n suruh refer hospital pakar sultanah fatimah(HPSF)bagi kat emergency..errr...tempat saya bekerja tu...nasib baik,doktor tu x tya saya,kerja kat mana,kalau tak mesti  dia heran.kenapalah saya ke klinik swasta sedangkan saya dah bekerja di hospital....huuuuuuuu..

selesai urusan di klinik tu,rasa lapar..berenti makan jap kat kedai,saya bagitau encik zauji,saya tak nak tinggal kat ward..confirm kena tahan nanti..hati dah mula sedih dah........huuuuu...sayu je,kalau kna tinggal  dekat ward...selesai je makan,balik rumah solat zohor,kemudian kemas barang mana yang patut~kot kena tahan ward~....

2.30 petang,saya ke emergency,hurmm...doktor scan...baby nampak tapi heart baby x nampak...alahaiiii,hati saya waktu tu dah tak tenang dah,doktor pun gitau,masuk ward yer...errkkk....saya waktu tu nak balik,saya gitau,kalau saya balik boleh tak?..doktor cakap,boleh...tp segala risiko tanggung sdiri...saya pun ok....sign borang biru,nak balik dah nih..gitau encik zauji..dia kata.......mana boleh balik,nati ape-ape hal,mcm mana..dahlah saya dengan dia x tau apa-apa...alahaiiiiiiiiiiiiii....kna duk ward lah nih.......jumpa doktor tu lagi skali...cakap husband suh tinggal kat ward.....arghhh...sedihhhhhhhh

maka tinggallahhhhhh saya di ward tu sehari...biasalah prosedur doktor,cucuk amik darah,check jalan,scan atas dan bawah"waktu scan tu,baby saya kecik 6 minggu 6 hari baru",so...hurmmmmmm....okess,nak menangis rasanya....tapi..yang paling sedih,kna tinggal ank dan suami dekat rumah...huuuu,nak balik tido kat rumah....uwaaaaaa...waktu dalam ward tu,nasib baik ada teman,akak tu miscarriage complete..so,esok dia dah boleh balik...haiyyaa..jangan lah saya kna tahan lama-lama kat ward,saya nak balik...hurmmmmm....selesai check semua,pagi tu,M.O(pakar) datang untuk check last,dia yang akan tentukan saya balik atau tak...semua doktor H.O yang rawat saya baca apa yang mereka tulis(sepatah pun saya tak faham)...M.0 dengar je,n buat konklusi..."puan boleh balik arini,lagi 2 minggu kna datang scan tgk fetal heart baby,skarang ni baby kecik lagi,jadi x nampak heart dia"...okk.......alhamdulillah,lega.....boleh balik dan bercuti di rumah,seminggu gitu..

maka.bermulalah edisi saya berehat dirumah...n bleeding makin banyak..apekan daya,saya hanya mampu berdoa,"jika anak yang dikandung ini,menjadi milik saya,biarkanlah dia sihat fizikal dan mental...dan jika sebaliknya,keluarkannya dengan baik"yang penting saya x nak di "cuci"..itu sahaja doa saya,setiap saat...

12 julai 2013 (JUMAAT).jam 2.30 petang..perut rasa semacam je...memulas dan sakit pinggang...teras macam nak "uk..uk..uk" pun ada..saya ke toilet nak kencing,selesai je...terasa macam ada sesuatu keluar...tgk atas lantai bilik air...ya Allah...ada seketul darah yang seakan macam cincau...saya ingat ni dah janinnya...dan saya pun telefon encik suami,bagitau "dah keluar"...suami suh amik n simpan...kalut jap,cam mana nak amik,lembik je...amik plastik,pastu simpan..selesai....

jam 4.30 petang,zauji pulang...selesai je zauji selesai solat asar,dia ke dapur untuk masak.memandangkan saya memang dah tak larat nak ke dapur...uhuk2...lebih kurang 5.30 petang.skali lagi..perut memulas,darah keluar banyak,...alamak,takkan nak keluar lagi kot....terus ke toilet,kencing...tetiba macam ada benda nak keluar,saya tunggu...sesaat tu..".zupppppp"...besar pada tadi...kali ini bukan warna merah hati dah,merah campur2,,,seakan karung...saya ingat ini yang last dah....maka zauji pun pergilah basuh dan tanam...hampir buka puasa..zauji duk kalut memasak,saya sedang berehat,tetiba perut memulas lagi...terus pegi toilet...alahaii..keluar lagi seketul...hurm...bile nak abis nih?....lepas tu dah tak rasa sakit....jam 8.30 malam,bagitau zauji nak pergi scan..tgk macam mana...ada lagi tak sisa2...tengah saya duk bersiap-siap nak ke klinik tu,skali lagi perut memulas,sakit pinggang dan rasa darah banyak keluar,waktu tu sata tengah berdiri...terus masuk toilet,,dan tgk ada seketul daging yang keluar sebesar 2 jari...selepas tu rasa lega..selega-laganya...tak der dah rasa sakit2...serius,rasa sihat je...huuuuuuu...zauji pun amik,dan simpan...esok tanam...

malam tu jugak saya ke klinik,scan..doktor kata,ada lagi sisa sedikit,tapi oklah,kalau cuci pun memang ada ckit2...tapi hati saya tak tenang...balik rumah saya mintak zauji buatkan saya air lobak putih,untuk keluarkan semua saki baki....esok yer ke hospital......huaaaaaaaa.....

esoknya,saya ke hospital...hurm..ape lagi,duk ward lagilah jawabnya saya.......kali ini masuk ward meriah...bukan saya seorang dalam bilik tu,tapi ada 3 orang termasuk saya...yeaaaaa....ada teman...urusan di ward pulak...berat saya sebelum ni 50 kg..tetiba waktu timbang lepas gugur 46 kg..wah 4 kilo turun......lepas tu,masuk check jalan...doktor kata dah tutup,hati saya legaa..alhamdulillah,maknanya semua dah keluar...kemudian,scan bawah..doktor kata complete...yeaaaaa....syukur....tapi semestinya saya kna tidur di ward dulu la malam ni,sebelum dapat kata putus dari M.O mana boleh saya balik...argh...kembali berdebar2..

malam tu M.O round,dia kata tgk esok,kalau darah kurang keluar da tak demam boleh balik...haiyyaa..makin berdebar,hati melonjak nak balik...esoknya,tunggu punya tunggu M.O round,jam 12.00 jugak baru dapat keputusan...yeaaaaaa....boleh balik....skarang ni saya diberi cuti seminggu lagi untuk betul-betul sihat...berpantang??..hurm...iye,ikan bakar+nasi+lada hitam..nak upgrade sket,ikan bilis goreng halia...tu diaaaa....besttt sangat2...


1 jun 2012..lahirnya nur Aqilah bt Mohd Faiz
12 julai 2013...gugurnya baby usia 11 minggu....

subhanallah...semoga Allah permudahkan urusan....aminnn














Rabu, 10 Julai 2013



بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah,masih diberi ruang dan peluang bernafas di dunia Allah ini...syukur...syukur...
 saya x tahu nak start crite dari mana...~sebab dah lama benar x update blog nih...rase cam janggal pulak nak menulis...memang kes "kurang rajin" nak update blog lah nih~....weeeeeee

ok..start dari cerita "dari SARAWAK pulang ke MALAYA"

Memang kes yang tidak disangka-sangka...Alhamdulillah,sarawak negeri yang dikatakan agak "ketat" untuk melepaskan guru agama...akhirnya dalam "keterpaksaan" (barangkali) terpaksa melepaskan jugak insan seperti saya...eh..bagaimanakah boleh tetiba saya terlepas dari negeri itu?...hurmm,amik mood untuk sambung cerita..........


zzz.......

Alhamdulillah,rezeki Tuhan memang tidak ada siapa yang jangka...awalnya en.suami yang mohon ke sarawak melalui permohonan Sekolah Dalam Hospital..Dia Yang pergi interview,waktu tgh interview tu adalah seorang panel tu bertanya kepada suami saya,kenapa berminat sangat nak pergi sarawak...suami saya yang jujur,telus,ikhlas serta hensem ni (ehem3)...pun jawablaa sebab nak ikut isteri dan anak yang duk kat sana,mintak eg-tukar pun x dapat2...huuu...maka berfikirlah si panel tadi,mungkin kesian kot kat suami saya waktu tu..

Setelah selesai sahaja suami saya di interview,penemuduga tu kata,saya juga akan di interview...makanya,menunggulah saya..bilalah nak di interview ni...tunggu,tunggu dan tunggu..akhirnya,puan penemuduga itu pun,telefon saya pada jam 11.00 a.m..alahai waktu tu cun-cun anak saya bangun menangis,dan terdengarlah oleh si puan penemuduga itu...mungkin tersentuh hati barangkali...esoknya,dia minta saya ke hospital Umum sarawak untuk ditemuduga...

sesi temuduga:pergi melawat wad budak2 yang kena sakit kanser...lps tu pusing2..dalam hati tertanya-tanya.."boleh ke saya jadi cikgu untuk diorang yang mcm ni?"..sayunya hati melihat mereka yang diberi ujian sebegitu.........selepas itu,saya pun dibawa kembali ke bilik mesyuarat di HUS ini...ditya-tya,saya jawab...saya angguk,huhu...dengan erti kata lain semua setuju.....dan yang paling penting saya pada hari itu menjadi pendengar yang setia...apa yang penting..harapan agak menggunung tinggi;

Setelah selesai,maka pulanglah saya kerumah....malam nanti encik suami datang bercuti dengan saya di sarawak...yeaaa......sukanya...

x sampai seminggu proses,puan penemuduga menelefon suami saya,katanya saya ni masih belum disahkan jawatan,pihak bpk x mau terima...halamak...kalut sekejap,tetiba jadi penyedih....huhuhu...tapi jenis suami saya ni tenang orangnya,dia minta call spp untuk pengesahan,adakah saya dah disahkan jawatan atau belum...saya pun call la spp,dan berharap agar dipermudahkan urusan untuk hidup bersama suami dan anak...dan...Alhamdulillah,syukur pada yang Esa...saya telah disahkan jawatan pada 7 julai 2012....tapi dimana surat saya???!!...spp kata dah dihantar ke sekolah,call sekolah,kata x sampai lagi...terus call ppd,katanya akan dihantar kesekolah...ok,maknanya dekat ppd lah...huaaarghhh....petang tu saya amik surat pengesahan jawatan saya di ppd,terus fax kan pada pihak Bpkhas,,,harap2 kali ini tiada masalah lagi...

x sampai sebulan proses,sekolah menerima fax dari Bpkhas yang menyatakan tentang pertukaran saya ke sekolah dalam hospital,Hospital Pakar Sultanah Fatimah,Muar,johor...sujud syukur pada Allah..Alhamdulillah,akhirnya kami dapat bersama,dan suami saya juga dapat tempat yang sama...Alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah....

Hanya 2 hari saya amik masa utk mengemas barang saya yang agak "x banyak" tu...hurm,penat memang x yah nak cakapla...nak kna shipping keta lagi,kemas barang masuk kotak lagi...tapi segalanya Allah permudahkan....

GEMBIRA...tentunya...
SEDIH....pasti....
SYUKUR...mesti....

Alhamdulillah,sekarang ni jadilah saya sebagai seorang guru di SDH,Muar...Brape tahun agak2 saya dan family ditakdirkan tinggal di sini?..wallahua'lam...target after 5 years nak balik kelantan...insya Allah,tiada yang mustahil.......



 

Rabu, 17 Oktober 2012

~HaRi LaHiR~

Ya Allah aku memohon kepadaMU keselamatan di dunia dan di Akhirat.
Ya Allah,aku memohon kepadaMU ampunan dan keselamatan dalam urusan agamaku,
duniaku,keluargaku dan hartaku.
Ya Allah tutupilah aibku dan gantilah rasa takutku dengan rasa aman.
Ya Allah,lindungilah aku dari segala bencana,baik dari arah depanku,belakangku,kananku,
kiriku mahupun dari atasku.
Aku berlindung dari atasMU agar aku tidak sampai terjerumus dari arah bawahku...AMINN..

Alhamdulillah,akhirnya umur 26 menjengah jua...26???!!..vavavava......dah tua rasanya...
Alhamdulillah,syukur umur 26,dah ada keluarga...seorang suami dan seorang anak pompuan yang comel....:P

di hari 17.10.2012 ni tetiba terasa nak makan oreo cheesecake..pulak dah..tah dari mana angin nak makan dan nak membuat kek ni datang...~gatal tangan doh~....




tapi........terpaksa ditangguh tunggu balik kelantan dulu baru buat ek...
terliurnyo...tgk gambar pun sedak doh....raso tak taulah..keh3...

nok kelik3...yuhhu



Jumaat, 28 September 2012

TuKaR....


بسم الله الرحمن الرحيم

 Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....

Ya Rabbi...debaran makin terasa bila menghampiri bulan 10....boleh tak kalau sy tak nak tahu result eg tukar?...nak tahu,tapi tak nak tahu...arghh..rasa macam takut pun ada(lebih takut dari  nak bersalin haritu)...waaaaaa...terok3....

Terlalu mengharap untuk dapat tinggal bersama dengan hubby...sabar jelah duhai hati...bila tengok anak...menitis air mata..aduhaii!!..saya semakin berpenyakit "sentimental" sekarang...hanya tuhan sahaja yang tahu...

walaupun hati melonjak" nak tahu tapi x nak tahu"...jawapannya sekarang...saya kena TUNGGU 21.oct nanti...semoga urusan saya,baby dan hubby dipermudahkan...aminn...




بسم الله توكلت على الله,لاحولا ولا قوة الا بالله العلي الظيم


Selasa, 18 September 2012

kembali....

بسم الله الرحمن الرحيم

"lamak gilak kamek sik update blog ya"

"kamek sik pandei molah ayat indah tek"

"bilak kamek nangga tarikhnya ya,ish...lamak gilak sik updatenya..,haish..kenak ya?"

"aoklah...kamek sik da masa"----->bulakkk(tipu)>>>

ok,sekadar beralasan tidak ada masa,adalah satu alasan yang agak munasabah....woah...siap keluar bhs sarawak lagi...kwang2..stail hentam kromo sesedap rasa je tu.....

disebabkan terlalu lama...blog tidak di update...saya x taw apa crita yang nak di updatekan...time ada idea,masa plak tak de..last2 idea terkubur gitu je....


cerita pasal anakanda mungkin.....anakanda nur aqilah sekarang ni umur 3 bulan setengah dah...lagi beberapa hari nak masuk 4 bulan...cepatnye rasa....masa mula-mula keluar dulu,kecik je...skarang ni makin hari makin membesar..alhamdulillah,selama dia bersama dengan umminya di sini...dia tak banyak ragam...syukur sangat2...aktif pun,bolehlah tahan....tergolek sana,tergolek sini...seb baik ka sini x tidur atas katil,kalau tak dah gedebukkk kat bawah dah kot...yuhhu...tapi kan,kadang2 kesian tgk si anak ni...x menyempat si ummi nak melayan..ditinggalkan sorang2 tergolek sdiri..tgk2 dah tidur..hurm..


 tgk2..kan dah cakap...tergolek sesorang.......
"adik dok sini betar deh,umi nk semaye ngorib,nati umi amiklah adik"..kata saya bersiap2 nak sembahyang maghrib,letak dia kat tepi...

selesai je solat....hoh!!tu dio tergolek2 dengan jari dalam mulut....ish2....

Rabu, 20 Jun 2012

my name is.............

السلام عليكم  
Lama benar blog ini menyepikan kan?kan?....dan  Skang ni saya muncul kembali utk memperkenalkan seseorang kepada anda semua..siapa ye???

 ....owh...sabar2...
)
)
)
)
)
)



tadaaaaa...




Nama :              : Nur Aqilah bt Mohd Faiz
Tarikh lahir :      1 jun 2012,bersamaan 11 rejab
Hari :                 Jumaat
Jam :                 9.07 pagi...
Bera t:              3.15 kg
Tempat Lahir : Hospital USM

(gambar ni masa umur saya 1 hari)...yea...dah dapat lihat dunia,tgk umi ,abi,tok maa,tok bah,tok umi n tok abah...alhamdulillah...:))



skang saya dah semakin besar dan besar........huu...berat pun semakin bertambah.........lepas ni kemana saya nak pergi...ikut umi ke sarawak...atau tinggal di kelantan?...yuhhu......semoga aqilah dapat buat pilihan yang TEPAT......huuuuuuuuuu.....




bye2...jumpa lg di lain siaran...