Jumaat, 26 Jun 2009

LeTih SuNgGuH...


Ya ALLAH,ak memohon kepadaMU,Kau permudahkanlah segala urusanku,Kau berikanlah aku kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan cita-citaku,kepadaMU ku memohon,kepadaMU ku meminta..TUHAN SEKALIAN ALAM..amin Ya rabbal alamin..

Dah 4 tahun rupenyer ak menginap di Blok B...ataupun nama terbaru blok ct khadijah..hurmm,sedih tuh sedihlah jgk nok tinggalkan segala kenangan di blok tersebut..hehehe..kenangan jadi ketua paras paling nok suko!!!..dulu 1 daftar dapat aras atas skali..aras 4(bilik bd 4)foundation sampai setahun piandah plak aras bawah...bb6..dekat setahun jgklah dok bilik tuh..lepas tuh..naik degree..dapat balik bikik asal masa foundation dulu...huh!!..pnt jgk..nok main pindah2 barang nih..x sampai 2 minggu wat surat turun paras b(bb16)..erm..dekat 2 tahun jgk dok bilik tuh..

Dan kini...kembali ke tempat asal di bilikku di Kubang Kerian...alkisahnya..kami student semester 6 terutamanya terpaksa dikeluarkan dan menyewa di tempat lain kerana junior ppismp akan masuk..AHLAN WASAHLAN adik2 junior...ak pada mulanya diakhir tahun 2008,memang dah nak kuar dah dari asrama..iyalah,alang2 ore nok perambat..baik kita keluar dulu...lagi pon kitaore ni ore kelate nak tak nak..meme didahulukan,susah rupenyer prosedure nok keluar dari asrama ni...2 surat permohonan keluar asrama telah kami tulis..tapi..satu pun tak dapat diberi jawapan lagi..duit deposit untuk sewa bilik telah pun dibayau..

last2..jawapan telah diterima..itu pun beberapakali kali kitaore(je,k.zira,nik n aku)gi kat Hep...nak konform keputusan...dan keputusannya tunggu nati bulan 1.baru bleh tahu jawapan..TUNGGU LAGI?!awal tahun tuh meme lah kitaore dok asrama lagi..tapi kalau bleh tahun 2009 tu dan nak kuar dah dari asrama..bukan benci pada asrama..sayang sangat2 kat asrama tuh!!!.tapi keadaan memaksa(biarlah menjadi rahsia kami)...

Permohonan kami untuk keluar asrama di luluskan...girang ak terkira...hehehe..akhirnya bilik yang telah kami tempah dahulu akan menjadi tempat kami menginap..dan meneruskan perjuangan kami yang masih lagi berbaki setahun setengah ni...

Rupanya..bukan kami berempat sahaja yang diminta keluar tapi seramai 251 orang(kalau tak silap)...akan diminta keluar...huh!!ramai jgklah..kami dah lego sebab dah settle bab2 penginapan ni...barang pon dah diletakkan sikit..x byk pon sekotak sore jah...huhuhu..budak2 lain sibuk dok cari moh sewa,sebab dikalangan kami terutamanya junior..ada yang terkena nama untuk keluar dr asrama...dan kemungkinan ada lagi yang akan ada nama bagi keluar asrama selepas ni..yang paling kesian..nak cari rumah sewa dalam masa terdekat ni..ada tu ada,tapi biasalah manusia,time2 terdesak ginilah dia "cekik darah"..kesian...elaun kami bukannya banyak..nak menyewa lagi..nak makan lagi..nak bayau duit myk lagi...(kalau ada kenderaan sdirilah).. kiro elaun abis ko bayar rumah sewa..

Nok jadi ke cerito...pada suatu petang,kami berempat,lebih kurang pkul 3 lebih...pegi ke tempat rumah sewa kami tuh..sebenarnya bukan rumah sewa tapi bilik2..satu bilik 2 orang..lebih kurang asrama gi tu...n nak ceritanya..rupanya2 bilik yang telah kami tempah telah diambil orang dan kami terpaksa berurusan dengan orang lain(orang baru)..sebelum ini kami hanya berurusan dengan 2 orang je iaitu ustaz yusoff n kak saadah..tup2x..bukak semester baru ni,kna berurusan ngan orang lain plak..pulok doh...bengang pun ada..dikatakan kami ni,orang baru dan tak pernah berurusan dengannya,dan kami terpaksalah menceritakan dari A-Z...pnat pun ada..ingatkan hal penginapan kami dah selesai rupa2nya...tidak lagi..ada salah seorang dari kami mengeluarkan resit bayaran deposit lagi untuk tunjuk bukti..rupa2nya dia adalah pengurus baru dan berkhidmat di awal tahu 2009..sedangkan kami..awal2 lagi dah bereskan hal deposit tuh..kalu tak silap 13 oktober 2008 kami dah bayar..

Erm..nampaknya bukan kami sahajalah yang berebut nok bilik2 tuh..ada orang lain lagi... dan perkara yang akan dijangkakan pun telah berlaku (a bit Crisis) ..akhirnya..kami pulang dalam keadaan marah,bengang dan sedih pun ada..gi beli nasik air so sore kat pc..yang pntg..tenangkan fikiran dulu....ak?!biasalah kalau dlm keadaan bengang2 gi tuh..balik bilik kat asrama tuh..terus tidow..masa tidow tuh ak niat doh..x sei ingat gapow doh..yang pntg perbincangan dan keputusan akhir perlu di buat...

bangun je dari tidow tuh,kami berempat berbincang...bincang punyer bincang kami mengalah..biarlah..ada hikmah di sebalik semua ni..mungkin pengalaman tersebut membuatkan kami lebih matang dalam membuat sesuatu keputusan...nak tahu apa keputusan kami,pada pete tuh?!...BERULEY DARI RUMAH...nekad..x dop asrama,x dop moh sewa..

Bermula ari hok buat buat keputusan tuh..kitaore nyipe bilik..aku?!supowlah..sipe hok manow bleh sipe..basikal pon wat kelik..zaman degree sem 1 lagi basikal tu...tapi nok oyatnyow..meme penatlah mindah ni..buku lebih kure 7 kotak..iyolah sejak sem 1 lagi tok wat balik..ni sem 6 doh..huh..meme pnt capor letih..tapi malam isnin tuh,sempat lagi kami mencelah pegi makan kfc kat aiport pc..hum..meraikan perpisahan yang tak rasmi..dan aku meme kena pisah doh ngan my rumate,4 tahun bersama seh..sedih tu,adalah tapi nok wat ganer itu semua telah dirancang dan ditakdirkan oleh ALLAH S.A.W...

BILA DUA DIRI MENCINTAI ILAHI,
BERGABUNGLAH JIWA BERSATULAH HATI,
DUA JIWA SATU HATI,
DUA JASAD SATU MATLAMAT,
BILA CINTA KERANA ALLAH,
BERPISAHNYA TIDAK GELISAH,
BILA RINDUNYA PADA YANG SATU,
BERTEMUNYA PASTI TAK JEMU,
UKHUWWAH ITU INDAH BILA BERTEMU
DAN BERPISAH KERANA ALLAH..


Mungkin kata2 semangat inilah yang memberi dorongan kepadaku untuk terus tidak melayan sedih,bila terimbau saat ketika perjumpaan kami di minggu orentasi..meme lawaklah,kadang2 ak ngan rumate melakonkan kembali saat pertemuan kami...hehehe..itu hanya sekadar kenangan..
dan selama 3 hari ak berturut2..memindahkan barang dari asrama ke rumah..penatnyer x terkira,dahlah byk...berat plop tuh..tapi nak tak nak meme kna angkat pon..nati tok pasal2 kak norli menyedekahkan barang2 ak pada ore lain..sian ko kat norli..dia pon masuk jgk dalam citer nih..minggu depan dah stat praktikum fasa II,aduih...kna kumpul semangat lain plak nih...


Jumaat, 19 Jun 2009

AgEn PeRuBaHaN....

Setelah sekian lama,ak membelek2x dan mencari2 sesuatu dalam internet ni..ak terjumpalah blog2 sahabat2 dari plbagai Institut Perguruan,antaranya IPIS,IPKT dan tak terkecuali ipkb sdiri..ak ape lagi amik pluanglah membaca isi2 yang tertera di blog2 mereka tu..ada yang suka bercerita mengenai diri,suka berpolitik dan ada yang suka menggunakan blog ni sebgai wadah menyampaikan ilmu.hebat2 semuanya.TAHNIAH!!,KEPADA SEMUA SAHABAT SEKALIAN..Blog aku?!rojak kot..semuo ado..hehehe..sebenarnya ak masih baru dalam blog2 nih..2 yang ak mula menservey blog2 orang lain tuh...melihat2 apa yang perlu ditambah lagi dalam blog aku nih..biasalah budak baru nak blajawkan!!..sori2 kepada blog2 yang terkena jadi rujukan hamba tu..

Selama bercuti hampir 3 minggu,esok dah nak bukak dah kuliah..stat kuliah seminggu..dah mula kembalilah praktikum kedua plak..selama 2 bulan..persedian fizikal mental nak kembali ke kuliah tu..setakat ni ALHAMDULILLAH...bersemangat..dan ak berharap ak mampu melakukan Agen perubahan yang baik..Diharap Allah membantu setiap langkahku..keranaku tahu ALLAH,SENTIASA DISISIKU..

kelmarin,jumaat 19 june 2009,ak kembali hadir ke medan ilmu..dah lama rasanya tak merasai suasana begitu..iyalah,padahal dok kat kelantan jew..nak pergi tempat tu,bukannya jauh pun dari kk ni..tapi mungkin disebabkan" satu" alasan yang kurang munasabah,so..amik jalan pintas tak yah gi..akhirnya,ak pergi jgk tempat tu..nak au tak aper tempat tu?!tempat tok guru ceramah...(tuan guru nik abdul aziz nik mat).hehehe..walaupun sedikit panas ak tahan jugak..nak dapatkan secangkir ilmu dari pemimpin bukannya senang,perlukan selaut pengorbanan..iye ke,pepatah tuh?!..tak pelah yang pntg ak paham..huhuhu..

sedikit perkongsian yang ingin ak kongsikan di sini,antara yang sentiasa disebut oleh beliau ketika ceramahnya ialah politik tidak boleh dipisahkan dengan agama islam...mula-mula ak tak faham..tapi dengan contoh2 yang mudah difahami oleh beliau,akhirnya sedikit sebanyak aku dapat memahaminya,sepertimana yang kita tahu beliau kaya dengan contoh-contoh yang memudahkan kita memahami maksud yang ingin disampaikan olehnya..so..kalu nak ilmu lebih tuh..MEHlah,pakat gi stiap ari jumaat...Setakat ni semangat lagi...arap2 dapat istiqamah..bukan hal politik yang dibincangkan tapi hal yang berkaitan dengan kehidupan seharian berlandaskan islam..kepada sesiapa yang masih ingin mencari or menambah ilmu,peluang ada dihadapan..

Walaupun diri ini,berpanas namun sempat lagi ak catit perkara2 yang penting yang disebut oleh tuan guru...bukan rajin,tapi sekadar untuk membuat rujukan pada masa2 yang diperlukan...kalau nak ingat semua apa yang diucapkan oleh beliau rasanya kepala aku ni bukannya mesin dapat simpan semua..so amik jalan mudah..catit..hehhehe..




Antara buku yang telah ku ambik n bayar....


Setelah habis sahaja kuliah tersebut,ak ke jaafar rawas..dah lama benar ak tak berkunjung ke sana,saja jew..sambil2 nak tgk ada buku baru tak..wah!!!memang satu perubahan..banyak sangat buku2 baru yang berunsurkan islamik..ALHAMDULILLAH...dapat jagk ak bl 2 buah buku...sebenarnya amik 3 buah..tapi tgk onkos?!..hehehe...tak cukup maa...kna beli lainkalilah gamaknya...sempat ku capai buku dari fatimah syarha"PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL" dan yang kedua plak "LA TAHZAN"..tanpa memikir panjang,ambik jelah..kang terlebih pikir kang tak beli plak..baik tak yah pkir..beli buku untuk tambah ilmu..bukan untuk membazir..ak cuba membetulkan niat hati ak yang dah mula tergoyah2 sikit..demi ilmu,ak sanggup..

balik tuh,ak mula men"study"kan buku yang ak beli tuh...tak sampai petang pun..buku dari penulis fatimah syarha tu dapat ak khatamkan..best,bolehlah dibuat rujukan kepada remaja macam aku ni..remaja ke ak ni?!..iyalah,belum kawenkan..remajalah tuh..sebenarnya buku ni sesuai bagi semua golongan tak kira remaja ataupun dewasa..buku ni,sekurang2nya menjadi salah satu cabang dakwah kepada penulis untuk mendidik atau melahirkan remaja yang soleh dan solehah pada masa akan datang..biasalah remaja kini "virus cinta"menular dimana2 sahaja..tak kira sek ren,sek men,apatah lagi ipta or ipts dan tak terkecuali ipg pun..


Buku "la tahzan"plak..tak sempat khatam lagi..Insya Allah..akan cuba sedaya upaya mengkhatamkannya dalam masa terdekat ni..

"Ya Allah,ampunilah segala kesalahanku,kelemahanku,dan kelalaianku dalam urusanku.Dan sesungguhnya Engkau lagi bijaksana dan lebih mengetahui daripada aku"aminn..

Sambung lenkalilah yer.nak pi kb jap,nak bawak lap top hamba ni pi "cuci"sikit..nampak dah slow bebenor ni...melayang lagi duit..beginilah hidup didunia,,kalau tiada duit..mana bleh hidup...time2 sesak gini ni..abi ngan umilah jadi mangsanya...hehehe..sori abi,anakmu ini sedang sesak sesangat ni...SELAMAT HARI BAPA BUAT ABI TERSAYANG..

video

Khamis, 18 Jun 2009

SEPANJANG CUTI....AKTIVITI 6 JUN


SELAMAT PENGANTIN BARU....




giliran ak ngan k.dayah plak..hehehe..




k.long sale nga k.je..mato tgk ko ore sblh..heheehe..jgn long..skandal kang..



penatnyer tak terkira,selepas bekejar dari MML,terus berangkat ke Rantau Panjang..untuk memenuhi jemputan k.je untuk majlis walimahnya...alahai....aktiviti kat MML tu,ak berenti kat pukul 12 jer..selebihnya ak blah ngan leli...sebab takut jem plak kat tengah jalan nak menghala ke RP tuh..biasalah aku..kalau drive ni..jenis baik hati skit..pantang orang nak melintas ataupun nak potong kereta ak....on jer dengan tulus ikhlas memberi jalan mepada mereka yang gados itu...ak sentiasa ingatkan dalam hati ak..biar lambat asal selamat..hehehe..tapi kadang2 nga mari angin abis keta ore ak sero lambat ak lintas...tapi time2 jelah..kalu abah or umi ak naik keta ngan ak meme kena "motivasi"free sokmo...biasanya ak dengan Slumbernyer menjawab"don worrYLAH,dok rileks2..biasalah tuh"CEH..nak cover lah konon tuh,meme taraf merempit jgklah..ahaks...

Sesampai jew,moh k.je tuh..ajat nok make nasik dulu..tapi,ak selesa gi temu mato ngan tuan rumah terlebih dahulu..sekurang2nya gi temu mata nga si pengantin..nasib baik tak kalut ngan ore blarok..ak sampai lebih kure kul 2 lebih jgklah..lepas tuh turun makan nasik...yang pntg ak kna tunggu ore blarok buke apo..nok knal ngan pengantin lelaki sebenarnya..hehehe..bila lagi,pahni pyh doh nok jupo ngan k.je n husband..bkn tuh sajo nak jgk ak bergambor ngan diorang..

Lepas makey..ak pi solat dulu kat surau..meme ak cadang doh nok balik lepas amik gambar ngan pengantin,tu bwk siap2 kain smaye tu..selesai je ak solat..ak bunyi ore dok kalut2 luar masjid..rupe2nye pengantin dah sampai dah..diorang 'transit'kat masjid upenyer kejap..ak ape lagi amik peluang cepat2 turun dari masjid nak pi moh k.je smula..

sebenarnya malu ak nok lalu nok gi moh k.je tuh smula..sbb dj radio yang ditempah khas oleh k.je siap2 sound ucap timo kasih lagi,,sbb mari make,mungkin dio napok ak menghala ke tempat keta kot..padahal ak nok smaye..biarlah..

Ak dah agak dah p.cik dj tuh napak plek tgk aku..ak apalagi wat muka slumber badak jer..menonong pi naik umah k.je..hehehe..nasib baik k.dayah n leli ada skali tak lah aku sorang yang tanggung malu..huhuhu...

lewat jgklah.si pengantin lelaki tuh nak naik kat atas rumah..jenuh nak menunggu...abis posisi senyum dan posing ak bergambar,..yang jadi mangsa amik gambar ak k.long jgk...hehehe..bila lagi nak mitak tlgkan long?!..jgn marah aa...

tunggu punyer tunggu...akhirnya naiklah mempelai dua joli tu..kak long dah gelisah nak balik dah..tapi di tahan oleh k.je..hehehe..sempat lagi dia tunjuk isyarat suruh tunggu..lepas tuh..siap2 bleh sound lagi.."saim2 plop"..maknanya..nok amik gambar ngan saim2lah..ak malu benarnyow nok gi..iyolah sebab ramai dok tgk..eish..sifat malu ni masih ada rupanya..ALhamdulillah...
selesai bergambar..ak pon baliklah..sebab lepas ni nak pi knl2 umah k.dayah plop..alang2 lalu pasir mas..blam2lah..sambil2 nak pi antar dia jgk..balik tuh..lepas solat ISYA'..terus ak pese..bangun2 smaye subuh..pnat seharian berjalan...




TAUTAN MAHABBAH....

antara aksi2 yang telah dirakam..sebelum xtvt dijalankan,aku?!ahaks..jong amik gambar..




kasih bertaut kembali....hari terbuka AMAL kat MML...lamo x jupo sep ni..
MM(P)PP,tetap dihati..




gambar blurrr...walimah sahabat leli..n sahabat mayaku..Tahniah k.yana n husband..














Sabtu, 13 Jun 2009

CuTi Oh CuTi


Sempat jugak kami meng"kidnap"pengarah IPKB bergambar bersama kami..


Cuti semester ni lah yang di tunggu selama ni..hurmmm..setelah beberapa hari berkalut dengan exam.dah 2 minggu lebih bercuti rasa boring n rindu kat kengkawan maktab oppss..
sori..dah tukar dah..IPGM KAMPUS KOTA BHARU...
1 cuti tu tak terasa sangat sebab jadi penyibuk..hehhee(petugaslah) kat konvokesyen bagi2 kpli dan kspk,blehlah tgk abang-abang n akak-akak konvo..iyalah kalau nak tunggu konvo sdiri lambat lagi..ada sthun lagi..HUH!!jenuh jgk nak menunggu..dah ada peluang ni...gunakanlah sebaiknya..hehehe.
Menitis air mata bila tgk orang konvo..2 tandanya dah terasa bahang nak abis blajaw...ahaks..
memang pun tak dinafikan sedih sangat tengok orang konvo..bukan sedih sebab jeles ke aper..tapi..sebab membayangkan diri sendiri kat atas pentas tu...Lepas jer terima IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN...telah termaktublah NOR ADRINA ELANI.. menjawat jawatan yang sah sebagai GURU or lebih dikenali panggilan keramat USTAZAH(mula2 x biasa budak2 panggil,tapi lama2 ok lah).

Lepas tuh minggu kedua plak..sibuklah pi majlis walimah sahabat2..tapi sebelum pergi kat majlis walimah k.je kat rantau panjang pada 6 jun 2009,pagi tu pergi kat program yang dianjurkan oleh warga AMAL...tak meriah sangat pun sebab x der ramai yang pergi,mungkin promosi untuk program tu kurang kot..(teka jew).hurm..TAPI BEST JGK sebab dapat jumper ngan kengkawan sekelas dulu,walaupun tak semua yang pergi,tapi mampu membuatkan MML tu bergegar dengan keriuhan kami..best sangat2x,time ble lagi nak berjumpa kalau tak time cam nikan..,iyelah..lepas ni masing2 dah balik ke kampus,mengadap buku,kuliah dan xsiment plak....
erm..ape lagi ek.oo..lepas jew program tuh..sebenarnyer kitaorang cabut awal-kat kul 12 kitaorang dah balik..bukan aper,masing-masing ada hal,biasalah musim cuti sekolah ramailah yang "dijemput ke majlis perkahwinan..ermm..pergi makan gulai orang dululah..yang kita lambat lagi..hehehe..lepas tuh berangkat ke rumah along dulu sebab tak tahu jalan nak pergi rumah kak je...ops..terlupalak nak gi tau,ALONG tu senior yang duk rumah sewa skalilah masa kat maahad dulu,tapi mungkin dia matured skit kot...biasalah umur pon dah memang perlu ada HUSBAND..Hahaa..jangan marah long..hehehe.Sesampai jer kitaorang kat rumah kak long tuh..oh ya..terlupa lak,,me n my best friend laili turut serta dalam cerita nih..huhuhu..lepas tu,berbual sakan gaklah ngan k.long n contact kak dayah sebab dia pon nak pergi jugak..biasalah kawan lama..
dah dekat brape tahun ek..5 tahun kot,tak jumpa memang bestlah..tu tak der lagi,k.uda n arina..kalau ada diaorang mesti lagi best..tapi diaorang tak leh balik..sebab ada komitmen yang lebih penting...tak aperlah lain kali kita jumpa plak ek..
lepas tuh..apa lagi yer..dah tak der dah..dok umah,kemas rumah.masak cket2x..
n ngadap lap top jer..boring gak..tapi x perlah memandangkan dah nak bukak semester baru nih..rasanya perlu manfaatkan masa cuti dengan baik...
dalam beberapa hari ni,saya adalah terbukak youtube pasal Tuan guru kita,AYAH zik..(TUAN GURU NIK ABDUL AZIZ NIK MAT
melihat kehidupan beliau yang sederhana,ilmu-ilmu yang beliau ada dan melihat ceramah-ceramah yang sering diadakan pada setiap jumaat,menaikkan semangat saya untuk menjadi sepertinya..hebat berkomunikasi,lantang bersuara dan yang paling saya kagum setiappatah perkataan yang dikeluarkan amat berhikmah...MASYA ALLAH..hebatnya beliau..
Sering saya terfikir,ak bakal pendidik,tapi ilmu yang aku ada hanyalah sedikit..kemampuan untuk aku berhujah amat terbatas kerana kecetekkan ilmu yang aku,Kehebatan beliau dalam berpolitik amat disanjungi..Walaupun saya tak mampu untuk menjadi sehebatnya yang petah berbicara..sekurang2nya sedikit sebanyak memberi semangat kepada saya dalam mendalami
lebih lagi ilmu Agama khusunya,dan ilmu-ilmu lain amnya..
diwaktu cuti ini juga saya mencari beberapa motivasi daripada DATUK fADHILAH KAMSAH,
bukannya apa sekadar meniupkan motivasi dalam diri..iyalah..kuliah pon dah nak stat..tambah2 lagi praktikum kedua pon dah nak mula..lagilah banyak ilmu yang perlu dilengkapi..terutama ilmu psikologi untuk menenangkan jiwa selepas mengajar budak-budak yang tak kurang hebatnya dengan kenakalan mereka,yang kadang2 tahap kesabaran kita ni diuji...bukan tu saja tips2 untuk mengelakkan rasa gementar pon ada tau..bukannya aper,sesekali kecut jugak perut ni, ketika ustaz or ustazah datang observe..ilmu penenang perlu sentiasa ada dalam diri..
Tup2x..cuti 3 minggu dah nak abis dah..bermulalah semester 6 nih..arap2 result pon ok lah..bukan tuh saja ,kna kuatkan semangat untuk teruskan belajar,makin banyak dugaan yang menanti di hadapan..jika tak kuat kecundang ditengah jalan..wanauzubillah hi min zalik..dijauhkan perkara yang tak sepatutnya..Teringat pesanan Dr.FADHILAH KAMSAH,untuk mencapai keberkatan ilmu..kita perlulah sentiasa membersihkan hati kita,nak membersihkan hati pula knalah buat beberapa perkara,antaranya:l
a) solat taubat
b)solat hajat
c)solat istikharah pun disebut..kerana setiap hari kita akan membuat keputusan didalam hidup kita,dengan kita sentiasa melakukan istikharah diharap ALLAH akan membantu kita membuat keputusan yang tepat. ,
d)yang terakhir,maafkan semua orang sebelum tidur-walaupun nampak payah..itulah salah satu cara untuk kita sucikan hati kita..nak dapat keberkatan hati perlu bersih dahulu..