Jumaat, 19 Jun 2009

AgEn PeRuBaHaN....

Setelah sekian lama,ak membelek2x dan mencari2 sesuatu dalam internet ni..ak terjumpalah blog2 sahabat2 dari plbagai Institut Perguruan,antaranya IPIS,IPKT dan tak terkecuali ipkb sdiri..ak ape lagi amik pluanglah membaca isi2 yang tertera di blog2 mereka tu..ada yang suka bercerita mengenai diri,suka berpolitik dan ada yang suka menggunakan blog ni sebgai wadah menyampaikan ilmu.hebat2 semuanya.TAHNIAH!!,KEPADA SEMUA SAHABAT SEKALIAN..Blog aku?!rojak kot..semuo ado..hehehe..sebenarnya ak masih baru dalam blog2 nih..2 yang ak mula menservey blog2 orang lain tuh...melihat2 apa yang perlu ditambah lagi dalam blog aku nih..biasalah budak baru nak blajawkan!!..sori2 kepada blog2 yang terkena jadi rujukan hamba tu..

Selama bercuti hampir 3 minggu,esok dah nak bukak dah kuliah..stat kuliah seminggu..dah mula kembalilah praktikum kedua plak..selama 2 bulan..persedian fizikal mental nak kembali ke kuliah tu..setakat ni ALHAMDULILLAH...bersemangat..dan ak berharap ak mampu melakukan Agen perubahan yang baik..Diharap Allah membantu setiap langkahku..keranaku tahu ALLAH,SENTIASA DISISIKU..

kelmarin,jumaat 19 june 2009,ak kembali hadir ke medan ilmu..dah lama rasanya tak merasai suasana begitu..iyalah,padahal dok kat kelantan jew..nak pergi tempat tu,bukannya jauh pun dari kk ni..tapi mungkin disebabkan" satu" alasan yang kurang munasabah,so..amik jalan pintas tak yah gi..akhirnya,ak pergi jgk tempat tu..nak au tak aper tempat tu?!tempat tok guru ceramah...(tuan guru nik abdul aziz nik mat).hehehe..walaupun sedikit panas ak tahan jugak..nak dapatkan secangkir ilmu dari pemimpin bukannya senang,perlukan selaut pengorbanan..iye ke,pepatah tuh?!..tak pelah yang pntg ak paham..huhuhu..

sedikit perkongsian yang ingin ak kongsikan di sini,antara yang sentiasa disebut oleh beliau ketika ceramahnya ialah politik tidak boleh dipisahkan dengan agama islam...mula-mula ak tak faham..tapi dengan contoh2 yang mudah difahami oleh beliau,akhirnya sedikit sebanyak aku dapat memahaminya,sepertimana yang kita tahu beliau kaya dengan contoh-contoh yang memudahkan kita memahami maksud yang ingin disampaikan olehnya..so..kalu nak ilmu lebih tuh..MEHlah,pakat gi stiap ari jumaat...Setakat ni semangat lagi...arap2 dapat istiqamah..bukan hal politik yang dibincangkan tapi hal yang berkaitan dengan kehidupan seharian berlandaskan islam..kepada sesiapa yang masih ingin mencari or menambah ilmu,peluang ada dihadapan..

Walaupun diri ini,berpanas namun sempat lagi ak catit perkara2 yang penting yang disebut oleh tuan guru...bukan rajin,tapi sekadar untuk membuat rujukan pada masa2 yang diperlukan...kalau nak ingat semua apa yang diucapkan oleh beliau rasanya kepala aku ni bukannya mesin dapat simpan semua..so amik jalan mudah..catit..hehhehe..




Antara buku yang telah ku ambik n bayar....


Setelah habis sahaja kuliah tersebut,ak ke jaafar rawas..dah lama benar ak tak berkunjung ke sana,saja jew..sambil2 nak tgk ada buku baru tak..wah!!!memang satu perubahan..banyak sangat buku2 baru yang berunsurkan islamik..ALHAMDULILLAH...dapat jagk ak bl 2 buah buku...sebenarnya amik 3 buah..tapi tgk onkos?!..hehehe...tak cukup maa...kna beli lainkalilah gamaknya...sempat ku capai buku dari fatimah syarha"PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL" dan yang kedua plak "LA TAHZAN"..tanpa memikir panjang,ambik jelah..kang terlebih pikir kang tak beli plak..baik tak yah pkir..beli buku untuk tambah ilmu..bukan untuk membazir..ak cuba membetulkan niat hati ak yang dah mula tergoyah2 sikit..demi ilmu,ak sanggup..

balik tuh,ak mula men"study"kan buku yang ak beli tuh...tak sampai petang pun..buku dari penulis fatimah syarha tu dapat ak khatamkan..best,bolehlah dibuat rujukan kepada remaja macam aku ni..remaja ke ak ni?!..iyalah,belum kawenkan..remajalah tuh..sebenarnya buku ni sesuai bagi semua golongan tak kira remaja ataupun dewasa..buku ni,sekurang2nya menjadi salah satu cabang dakwah kepada penulis untuk mendidik atau melahirkan remaja yang soleh dan solehah pada masa akan datang..biasalah remaja kini "virus cinta"menular dimana2 sahaja..tak kira sek ren,sek men,apatah lagi ipta or ipts dan tak terkecuali ipg pun..


Buku "la tahzan"plak..tak sempat khatam lagi..Insya Allah..akan cuba sedaya upaya mengkhatamkannya dalam masa terdekat ni..

"Ya Allah,ampunilah segala kesalahanku,kelemahanku,dan kelalaianku dalam urusanku.Dan sesungguhnya Engkau lagi bijaksana dan lebih mengetahui daripada aku"aminn..

Sambung lenkalilah yer.nak pi kb jap,nak bawak lap top hamba ni pi "cuci"sikit..nampak dah slow bebenor ni...melayang lagi duit..beginilah hidup didunia,,kalau tiada duit..mana bleh hidup...time2 sesak gini ni..abi ngan umilah jadi mangsanya...hehehe..sori abi,anakmu ini sedang sesak sesangat ni...SELAMAT HARI BAPA BUAT ABI TERSAYANG..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan