Jumaat, 26 Jun 2009

LeTih SuNgGuH...


Ya ALLAH,ak memohon kepadaMU,Kau permudahkanlah segala urusanku,Kau berikanlah aku kekuatan dan ketabahan untuk meneruskan cita-citaku,kepadaMU ku memohon,kepadaMU ku meminta..TUHAN SEKALIAN ALAM..amin Ya rabbal alamin..

Dah 4 tahun rupenyer ak menginap di Blok B...ataupun nama terbaru blok ct khadijah..hurmm,sedih tuh sedihlah jgk nok tinggalkan segala kenangan di blok tersebut..hehehe..kenangan jadi ketua paras paling nok suko!!!..dulu 1 daftar dapat aras atas skali..aras 4(bilik bd 4)foundation sampai setahun piandah plak aras bawah...bb6..dekat setahun jgklah dok bilik tuh..lepas tuh..naik degree..dapat balik bikik asal masa foundation dulu...huh!!..pnt jgk..nok main pindah2 barang nih..x sampai 2 minggu wat surat turun paras b(bb16)..erm..dekat 2 tahun jgk dok bilik tuh..

Dan kini...kembali ke tempat asal di bilikku di Kubang Kerian...alkisahnya..kami student semester 6 terutamanya terpaksa dikeluarkan dan menyewa di tempat lain kerana junior ppismp akan masuk..AHLAN WASAHLAN adik2 junior...ak pada mulanya diakhir tahun 2008,memang dah nak kuar dah dari asrama..iyalah,alang2 ore nok perambat..baik kita keluar dulu...lagi pon kitaore ni ore kelate nak tak nak..meme didahulukan,susah rupenyer prosedure nok keluar dari asrama ni...2 surat permohonan keluar asrama telah kami tulis..tapi..satu pun tak dapat diberi jawapan lagi..duit deposit untuk sewa bilik telah pun dibayau..

last2..jawapan telah diterima..itu pun beberapakali kali kitaore(je,k.zira,nik n aku)gi kat Hep...nak konform keputusan...dan keputusannya tunggu nati bulan 1.baru bleh tahu jawapan..TUNGGU LAGI?!awal tahun tuh meme lah kitaore dok asrama lagi..tapi kalau bleh tahun 2009 tu dan nak kuar dah dari asrama..bukan benci pada asrama..sayang sangat2 kat asrama tuh!!!.tapi keadaan memaksa(biarlah menjadi rahsia kami)...

Permohonan kami untuk keluar asrama di luluskan...girang ak terkira...hehehe..akhirnya bilik yang telah kami tempah dahulu akan menjadi tempat kami menginap..dan meneruskan perjuangan kami yang masih lagi berbaki setahun setengah ni...

Rupanya..bukan kami berempat sahaja yang diminta keluar tapi seramai 251 orang(kalau tak silap)...akan diminta keluar...huh!!ramai jgklah..kami dah lego sebab dah settle bab2 penginapan ni...barang pon dah diletakkan sikit..x byk pon sekotak sore jah...huhuhu..budak2 lain sibuk dok cari moh sewa,sebab dikalangan kami terutamanya junior..ada yang terkena nama untuk keluar dr asrama...dan kemungkinan ada lagi yang akan ada nama bagi keluar asrama selepas ni..yang paling kesian..nak cari rumah sewa dalam masa terdekat ni..ada tu ada,tapi biasalah manusia,time2 terdesak ginilah dia "cekik darah"..kesian...elaun kami bukannya banyak..nak menyewa lagi..nak makan lagi..nak bayau duit myk lagi...(kalau ada kenderaan sdirilah).. kiro elaun abis ko bayar rumah sewa..

Nok jadi ke cerito...pada suatu petang,kami berempat,lebih kurang pkul 3 lebih...pegi ke tempat rumah sewa kami tuh..sebenarnya bukan rumah sewa tapi bilik2..satu bilik 2 orang..lebih kurang asrama gi tu...n nak ceritanya..rupanya2 bilik yang telah kami tempah telah diambil orang dan kami terpaksa berurusan dengan orang lain(orang baru)..sebelum ini kami hanya berurusan dengan 2 orang je iaitu ustaz yusoff n kak saadah..tup2x..bukak semester baru ni,kna berurusan ngan orang lain plak..pulok doh...bengang pun ada..dikatakan kami ni,orang baru dan tak pernah berurusan dengannya,dan kami terpaksalah menceritakan dari A-Z...pnat pun ada..ingatkan hal penginapan kami dah selesai rupa2nya...tidak lagi..ada salah seorang dari kami mengeluarkan resit bayaran deposit lagi untuk tunjuk bukti..rupa2nya dia adalah pengurus baru dan berkhidmat di awal tahu 2009..sedangkan kami..awal2 lagi dah bereskan hal deposit tuh..kalu tak silap 13 oktober 2008 kami dah bayar..

Erm..nampaknya bukan kami sahajalah yang berebut nok bilik2 tuh..ada orang lain lagi... dan perkara yang akan dijangkakan pun telah berlaku (a bit Crisis) ..akhirnya..kami pulang dalam keadaan marah,bengang dan sedih pun ada..gi beli nasik air so sore kat pc..yang pntg..tenangkan fikiran dulu....ak?!biasalah kalau dlm keadaan bengang2 gi tuh..balik bilik kat asrama tuh..terus tidow..masa tidow tuh ak niat doh..x sei ingat gapow doh..yang pntg perbincangan dan keputusan akhir perlu di buat...

bangun je dari tidow tuh,kami berempat berbincang...bincang punyer bincang kami mengalah..biarlah..ada hikmah di sebalik semua ni..mungkin pengalaman tersebut membuatkan kami lebih matang dalam membuat sesuatu keputusan...nak tahu apa keputusan kami,pada pete tuh?!...BERULEY DARI RUMAH...nekad..x dop asrama,x dop moh sewa..

Bermula ari hok buat buat keputusan tuh..kitaore nyipe bilik..aku?!supowlah..sipe hok manow bleh sipe..basikal pon wat kelik..zaman degree sem 1 lagi basikal tu...tapi nok oyatnyow..meme penatlah mindah ni..buku lebih kure 7 kotak..iyolah sejak sem 1 lagi tok wat balik..ni sem 6 doh..huh..meme pnt capor letih..tapi malam isnin tuh,sempat lagi kami mencelah pegi makan kfc kat aiport pc..hum..meraikan perpisahan yang tak rasmi..dan aku meme kena pisah doh ngan my rumate,4 tahun bersama seh..sedih tu,adalah tapi nok wat ganer itu semua telah dirancang dan ditakdirkan oleh ALLAH S.A.W...

BILA DUA DIRI MENCINTAI ILAHI,
BERGABUNGLAH JIWA BERSATULAH HATI,
DUA JIWA SATU HATI,
DUA JASAD SATU MATLAMAT,
BILA CINTA KERANA ALLAH,
BERPISAHNYA TIDAK GELISAH,
BILA RINDUNYA PADA YANG SATU,
BERTEMUNYA PASTI TAK JEMU,
UKHUWWAH ITU INDAH BILA BERTEMU
DAN BERPISAH KERANA ALLAH..


Mungkin kata2 semangat inilah yang memberi dorongan kepadaku untuk terus tidak melayan sedih,bila terimbau saat ketika perjumpaan kami di minggu orentasi..meme lawaklah,kadang2 ak ngan rumate melakonkan kembali saat pertemuan kami...hehehe..itu hanya sekadar kenangan..
dan selama 3 hari ak berturut2..memindahkan barang dari asrama ke rumah..penatnyer x terkira,dahlah byk...berat plop tuh..tapi nak tak nak meme kna angkat pon..nati tok pasal2 kak norli menyedekahkan barang2 ak pada ore lain..sian ko kat norli..dia pon masuk jgk dalam citer nih..minggu depan dah stat praktikum fasa II,aduih...kna kumpul semangat lain plak nih...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan