Selasa, 21 Julai 2009

ObSeRvE pUnYa PaSaL....

Hiduplah sesuka hatimu, sungguhnya kamu pasti akan mati. Cintai siapa saja yang kamu senangi sesungguhnya kamu pasti berpisah dengannya. Lakukanlah apa saja yag kamu kehendaki, sesungguhnya kamu akan memperolehi balasannya. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan.... Kebahagiaan itu ibarat sebatang pohon yang rendang..tempat tumbuhnya jiwa dan perasaan kemanusiaan..manakala ketaqwaan kepada Allah pula merupakan air,udara dan cahaya yang membantu pertumbuhannya.."(Yusuf al Qardhawi)

Tanggal 20 julai ak telah diobserve kali pertama bagi fasa dua ni..yang paling best(x tahu nak cakap ganer sebebnarnya)...kna observe dua2 skali gus(major n minor)...nak wat cam maner..memang dah nasib guru praktikum..bla dah tiba masa kna observe..byaklah kerje.nak2x bla time kna observe secara mengejut..maunya tak ketar lutut..ingat2 nak baca jgk doa2x sebelum kna observe ni..tapi tak sempat weh,debar punyer pasal..kalut punya hal...nasib baik lah RPH n abm dah ada kalau tak ,bleh "kering"jgklah ambo nih..huhuhu..nak kongsi pengalaman masa kna observe kali pertama tu...niatnya memang nak guna LCD la bagi masa p.a ni..ari isnin kamis minggu lepas lagi dah test lap top..yerlah.kalau nak guna komputer kat makmal mungkin tak der font jawi..itu yang bawak laptop sdriri tuh...tapi kalu bab pasang-memasang ni nasib baiklah ada pembantu makmal n seorang cikgu yang baik hati tolong..kalau tak x tahulah jadi ganer ari tu..

aK Pada hari tuh sebenarnya,hanya bersedia fizikal mental nak mengajar bahasa arab jer,yang p.a ni bersedia tu bersedialah jugak tapi tak derlah totally 100%....erm...pas tuh,dah lap top ak tu lembab...ak x pasang batery lap top ak...ak sambung kat pluck terus..tup2..tiba2 laptop ak terpadam..sebabnye...ada slah seorang daripada yang membantu ak tertutup suis tuh...aduish..clap ak jgk..napelah x pasang batery..itulah kalut punya pasal...habis jadi blurr...
nak sambung lagi nih...pas tuh,ak dah agak dah lap top ku yang memang tersedia lambat nih pon,memainkan peranannya..melambatkan proses p&p ak..huhuhu...ak masa tuh dok asyik berbincang ngan ustaz yang nak observe ak tu..jadi kalut jap..budak2 lak dah sampai dah...huhuhu..so..nak tak nak ak kna mulakan p&p ak..nak tau,dalam rph kna dengar nasyid dalam lap top..tiba2..ak kna tukar plan lak..wat set induksi guna manual..nok tahu tak ak wat gapow?!hahaha..nyanyi lagu "sepohon kayu">>bukan ak lah nyanyi..tapi budak2 ak..nok suko pon ado..x pasal2 bdk2 tu lak jadi mangsa....erm..seterusnya proses p&p berjalan lancar..tapi x lancar jgk,sebab ak tidak ada persediaan lembaran kerja..sebenarnya ak kurang prepare bab2x xtiviti nih..sebab ak prepare lebih yang b.a punyer observe tengahari nanti...asyik2 tgk jam..asyik tgk jam... dalam hati aku nih dok oyat.."blolah nok abis maso?!"..huhuhu..sebab x sediakan..masa pon jadi terabur...nasib baik langkah pengajaran ak masih teratur..tapi masalah masa ak x dapat manage dengan baik..dari segi kawalan kelas ni..mula2 ok..pas tuh jadi k.o cket..sebabnyer ak x dapat nak melihat keadaan anak2 murid ak secara keseluruhan..sebab terlindung dengan komputer2 dihadapan mereka.budak2 nakal pon amik peluanglah...memang kena komen x boleh kawal kelas...erm..sebelum ni ak tak pernah pon bawak diorang datang makmal komputer..ni boleh dikatakan kali pertama ak bawak diaorang..dalam kelas ok jer...ble tukar suasana jadi k.o lak..ish,x pelah pengalamankan...,bla lagi ak nak dapat..cabaran seorang guru bukanlah hanya di dalam kelas semata2..

sekurang2nya,ak diajar untuk ikhlaskan hati ak untuk mengajar,bukan hanya kerana nak kna observe semata2...disamping ak memberi ilmu..ak juga mendapat ilmu..tapi nak ikhlas ni..meme cukup payah...dah cuba sedaya upaya..tapi ada jgk bisikan2 halus dalam hati nih...dah cuba untuk positifkan minda..tapi memang cukup2 susah...Insya Allah..akn ku cuba sedaya upaya...

Pengalaman kna observe kali yang pertama bagi fasa dua ni..banyak mengajar ak erti susahnya jadi guru..banyak cabaran yang perlu ak hadapi..dan banyak kelemahan yang perlu ak perbaiki...pengalaman mengajar erti kedewasaan dan pengalaman jugak mengajar erti cabaran sebenar seorang guru..


Yang menjadi masalah sekarang ni ialah,macam maner nak mengajar sejam nih...kadang2 terlebih,kadang2 x cukup...kalau stakat 2,3 minit tak polah,kalau terlebih pon..ini sampai 10 minit..apa kes..huh?!susah jgk rupenye jadi cikgu ni yer...x polah belajar dari pengalaman..terasa macam terabur cket,praktikum ni...dok pkir2 jgk..napelah jadi cam ni...knape ek?!tengah wat kajian sebenarnya ni...apa masalah yang berlaku...erm,mungkin byk kot dalam fikiran aku ni..tu yang jadi macam ni...

kalau setakat benda kecik pon aku tak leh nak handle..macam mane lah aku nak handle masalah besarkan..inilah dinamakan ujian dan dugaan,bg konteks pendidikan pulak dinamakan cabaran...








Ya ALLAH...
Ya TUHANKU...
Permudahkanlah segala urusanku
samada dunia dan akhirat...
tenangkanlah hatiku...
Tabahkanlah jiwaku..
Bantulah ak untuk hadapi segalanya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan