Ahad, 16 Ogos 2009

hAmPiR 8 mInGgU-PaRt 2

Ceewah..siap2 ada part2 lagi ek..huhuhu..sempat lagi ku update blog ni,walaupun tempoh praktikum masih bersisa..erm,ada lagi 4 hari...4 hari?!biar betol...cam tak caya jer cepatnyer masa berlalukan....dulu ingat(2 bulan lepas)...rasa cam lambat lagi nak abis..tup tup..tinggal 4 hari lagi..


Sepanjang tempoh praktikum ke-2 ni biasalah aktiviti agak banyak jgak..hari biasa ahad-rabu ada tasmik budak2 tahun 1-4,erm..pada minggu pertama n kedua tu,adalah jugak kitaorang(me n nik)join tasmik tu,bantu akak2 j-qaf,namun pada minggu-minggu seterusnya kesibukan mula menjengah..hurm..everyday RPH,png jgk nak pkir cara nak mengajar yang berkesan ni.ABM lagi..aiyookkk,tuhan jelah yang tahu..pntnya as a guru praktikum ni...nak lepas jadi guru yang benar2 guru ni pyhnya..terasa sungguh kepayahan tu...




gambar1-semangat sungguh cik dila mengajar budak2 kawad?!



sesi meng"kubang"kan barang2x..uhhuk...konon rajinlah...



ok lah ckit pada yang atas tu...bestlah ckit mata memandang..lps tu...paham2 jelah..

Kalau nak dihitung-hitung,cutiku ini hanya jumaat sehari je yang betul2 boleh rehat,dah 3 minggu berturut tiap2 hari sabtu ada je program yang berlangsung...bukan shj ari sabtu ku menjengah ke maktab ku tercinta,boleh dikatakan hampir tiap2 hari ku kesana bersama sahabat"pracmate"ku..NIK HAKIMAH...


First pegi maktab tu,ada taklimat tugasan..adoiiyaiii..ada xsiment jgk ke masa praktikal ni?!semestinya ada..2 lagi tuh..erm,kna buat kaji selidik murid2 tahap dua pasal pengetahuan mereka dalam bidang Aqidah..siap2 kna wat borang survey lagi...xsiment kedua lak...pasal tokoh-tokoh,ntahlah tak ingat plak tokoh mende...dah lama sangat tugasan tersimpan rapi dalam fail...mana der masa nak jenguk xsiment..x sempat...huhuhu..Tu tak dikira lagi surah-surah yangku perlu hafal untuk ditasmik lepas ni...haru2x..sempat ke?!tak tahulah..usaha sedaya mungkin...


Selepas sesi taklimat xsiment tu,boleh dikatakan hampir setiap hari ke maktab,jumpa lecturer,kursus kawen,ahakss..kursus kawen?!ni ape kes nak kawen dah ker...ish2x..jgn salah paham..x nak kawen lagi,juz amik jer..anjuran maktab,byrn pun tak mahal..alang2 murah amik jelah..boleh tambahkan ilmu pengetahuan(",)...seterusnya ada taklimat psl MQA plak..benda lak MQA ni...susah tul nak xplain coz ku sendiri pun tak tahu...hehehe,tapi apa yang pntg sangat dengan papa n mama MQA ni...kami pelajar pismp batch pertama akan akan disemak segala hasil kerja dari semester 1-semester 6..huh!!maner nak cari bahan2 sem 1 dan sem 2 ni...bygkan kami terpaksa meng"kubang"kan balik barang2 kami yang dah tersimpan rapi..rapi ke?!campur aduk sebenarnya fail2 dari sem 1-6...tak tahu yang maner 1.fail sem 1 dan 2...tercampur ngan fail foundation pun ada..tak kiralah ape yang penting bahan ada...huhuhu..tapi yang paling tak tahan tu,,cari bahan yang kita sendiri tak pernah buat,contohnya fail pbs..maner nak cari dah tak der n tak pernah buat pon..borang survey lak..masaku check2x tu ada yang masih kosong tapi siap bertanda tangan dah..erm...biasalah hari akhir kat sekolah ms PBS tu,cari jer cikgu maner2 suh tandatangan,isi perbincangan tu belakang kira,


Kisah MQA tak abis lagi..ari sabtu tu,kami bebudak kelas p.a mulalah operasi menyusun fail2 yang berkenaan..Ya Allah penat sangat2x..sorang2 bwk 2,3 kotak besar...hari tu kami balik dah hampir pukul 2 lebih,tapi ku n Nik je balik lambat skit...nak kena kemas JAPIM..hasil lambakan kami yang banyak...lepas tu,makan sup ngan ustazah norma n ustazah ismaliza.(sempat lagi)...

Dahlah minggu tu.minggu kritikal...lecturer nak mai observe..erm,nak wat cam maner,dua2 adalah tanggungjawabku as a student...sampaikan minggu tu ku tidur hampir jam 5 pagi...tapi penatku berbalas kerana lepas ni.ak boleh rehat dan bebananku dah kurang kerana ms observe ku dah tamat..tunggu next year plak...


Lepas jer,minggu yang memenatkan tu,budak2 exam..biasalah setiap guru praktikal ada jadual jadi pengawas peperiksaan...kami kna jg kelas tahap dua..masa bebudak ni exam..barulah dapat rehat ckit..sampaikan nak wat lesson plan minggu ni pon dah jadi kurang rajin..wawawa,hebat betullah penangan exam ni ek..cikgu2 boleh relax...ari sabtu tu plak,ada gotong-royong kat sekolah,disamping tu kami semua dijamu makan "pulut durian"...kenangan di mentuan..uhhu...





bebudak sdg menjawab exam lukisan..ahaks..rupanya png jgk ek..nak melukis..
nasiblah...gambar2 tersebut adalah hasil lukisan murid2 tahun 4..





Semangat betul nik ek..huhuhu...



semasa program kem bestari solat..x sempat nak cerita..byk sangat story nak tulis...
ape2 pon dah ader gambar kira oklah ek..ni murid tahun 3...




sapow plop budop 2 ore atas ni..yang ni x masuk story ek..huhuhu..sajew nok wat masuk
gambar sepupu hok byk mulut ni...dok baloh sokmo nga cik na dio nih..uhhuk..ade ke patut baloh ngan budop?!
setelah selesai exam,mestilah kena mark paperkan?!..haa...time masa nak mark paper nilah hatiku berdebar2..tak leh nak cakap..bimbang..mcm2 ada dalam pkiran ni...rusing kot2 selama ni apa yang kita ajar budak2 tak paham...so,markah diorang akan jadi rendah...agak2lah ginilah perasaan guru2 kita dulu yang mark paper exam yang tah aper2 ditulis..hehehe,sekarang baru terasa apa yang dirasa oleh guru.ALHAMDULILLAH,markah diorang meningkat daripada bulan lepas(subjek p.a jelah),,subjek lain tak tahulah plak macam maner..dulu hanya beberapa orang jer yang dapat A,dan sekarang dah hampir 20 orang dapat A...yang dapat 90 Keatas pun ada..syukur sangat2x....sekurang2nya dapatlahku menilai sejauh maner tahap pengajaranku selama ni,tapi ku yakin ak perlu lagi memperbaiki tahap pengajaranku,kerana tak semua yang mendapat markah yang membanggakan...kekecewaanku adalah terasa..tapi ak yakin mereka mampu lakukan yang terbaik lagi pada masa akan datang...itu nasihatku pada mereka semua...


Cukuplah rasanya Entri hampir 8 minggu ni..pengalaman mengajar erti kedewasaan....Pengalaman praktikum kali ke-2...udah2lah hal praktikumnyew..masa tuk xsiment n ngafal plop..uhhuk...sebut pasal ngafal ni,mai debar plop doss...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan