Jumaat, 27 November 2009

Selasa, 24 November 2009

DeBaRaN tUrUt tErAsA



Pengakhiran tahun 2009 ni,begitu mencemaskan bagi sy(uhhuk,nak tahu knape)...entahlah mungkin aura untuk posting tahun 2011 turut terasa oleh diri ini...hurm...tahun depan adalah tahun last pengajian sy..mampukah sy mengharungi dan cabaran yang makin mencabar?!...hanya doa shj sy pohonkan pd ilahi agar dipermudahkan segala-galanya...

tahun ni jugak,produk KPM yang dididik selama 5 TAHUN SETENGAH akan dipostingkan...pelbagai reaksi dapat disaksikan disaat-saat menunggu dimanakah akan dipostingkan..setakat ni,yg sy tahu kos b.arab hampir kesemuanya ke sabah dan sarawak..dan bagi kos2 lain tu,akan sy pastikan sedikit masa lagi....tapi...mungkinkah diri ini kesana juga?!...

Setiap kali,sy terfikir...mampukah diri ini berada jauh dari family,setelah sekian lama berada di samping mereka...mampukah sy meninggalkan kelantan yg tercinta ini?!dan mampukah saya meninggalkan sahabat2 perjuangan sy semasa di bumi maahad dulu?!..mampukah?mampukah?mampukah?....cuma satu je jawapan yang boleh sy bagi kini jika DAH TERPAKSA.ANTARA MAMPU ATAU TIDAK.BELAKANG KIRE...yang penting sy terima dengan redha,kerana itu sudah suratan ilahi,tempat sy mencurahkan bakti pertama sy...

alossla...bakpo la plop,arini sy boleh tulis entry ore hok nok posting ni..bukeynyow saya nok posting lagi pong...hehehe...sekadar persediaan maso deppe,ore kato...bersedia awal ckit2,lebih baik daripada x bersedia langsung...x gitu?!...

Perlu sy nikmati hidup di bumi klate dengan sebaik mungkin...setiap saat adalah berharga mulai sekarang..uhhuk..




ANTARA BAKAL2 GURU YG AKAN DIPOSTINGKAN 2011...

Isnin, 9 November 2009

HaTi Yg GeRsAnG...



ya Allah...

janganlah Engkau biarkan hatiku gersang tanpa dibasahi oleh kelembapan IMAN....

janganlah Engkau biarkan hatiku tandus dengan merindui wangian firdaus....

janganlah Engkau biarkan hatiku kesunyian tanpa merasai kewujudanMU....

janganlah Engkau biarkan hatiku dibuka dengan ruang-ruang yang mendheret ku ingkar padaMU....

janganlah Engkau hiburkan hatiku dengan suka tanpa menggeruni nerakaMU.....

janganlah Engkau mengilhamkan hatiku kepada sesuatu yang menggelapkan nur hidayahMU....

janganlah Engkau biarkan hati ini terus goyah tanpa berpaut teguh dengan keyakinan padaMU.......

janganlah Engkau biarkan hatiku membeku, sedangkan ia belum lembut untuk dihiasi dengan tarbiyyah.....

janganlah Engkau membuat hatiku alpa tanpa ditemani kesedaran muhasabah padaMU.....

janganlah Engkau biarkan hatiku dahagakan redhaMU tanpa mengharapkan taubat kepadaMU....


Karya fatimah syarha mohd nordin...

sekadar perkongsian hati yang lara........

dugaan exam..

Isnin, 2 November 2009

ExAm FeVeR...





Di musim akhir tahun ni...semua pelajar akan terkena satu penyakit walaupun, sebelum ni segar bugar je...mungkin kerana stress,so,mudahlah dijangkiti penyakit....

"kalau dah dekat exam,demam pon datang la ye?"satu dialog yang direka khas oleh seorang ibu pada anaknya yang mula batuk2...

imunisasi badan pun dah bertukar keadaannya...batuk2..selsema dan yang pasti kepala pon berat semacam kerana berjaga malam...

hurm...dan saya jugak tak terkecuali untuk terkena penyakit yang famous ini...terasa mata makin berat,kepala pula berdenyut2 dan mula bersin2...ah!!begitu tidak selesa dengan keadaan ini...asyik berfikir pasal exam,study tak lagi....laporan satu pon tak siap lagi...KENAPA NAK MERUNGUT?!TIDAKKAH INI TANGGUNGJAWAB SEBAGAI SEORANG PELAJAR?...

exam yang bermula pada 12,17 dan 19 November 2009..bagi semester 6 ni...
antara subjeknya ialah:

1)12 november 2009-profesionalisme guru pendidikan islam(PGPI)

2)17 november 2009-Pengajian Aqidah

3)19 november 2009-Hafazan AL-Quran..


walaupun paper exam semester ini ckit tapi akan memberi impak yang besar pada pointer sem...asyik pkir pasal pointer je,knapa plak tak terpikir tentang beberapa perkara berikut:

Bagaimana ilmu yang dipelajari semester ni?
Dapatkah dipraktikkan pada diri dan anak2 didik?
Bagaimana dengan surah2 yang dihafal,sudahkah diulang2?..