Jumaat, 30 Julai 2010

PaStI AdA HiKmAhnYa




Tok Penghulu dengan anaknya membela seekor kuda. Mereka amat menyayangi kuda itu. Satu hari, kuda itu terlepas dan terus lari ke dalam hutan berhampiran. Orang kampung yang tahu akan hal tersebut berkata kepada Tok Penghulu, "Kami simpati atas kehilangan kuda kesayangan Tok.Tentu Tok sedih.."


Sebaliknya,Tok Penghulu tersenyum lalu berkata, "Tak apalah.Mesti ada hikmahnya."

"Apa hikmahnya Tok?"

"Tok pun tak tahu. Tapi pasti ada hikmahnya."

Beberapa minggu kemudian, kuda kesayangan Tok Penghulu pulang semula dengan membawa beberapa ekor kuda liar. Orang kampung sangat kagum kerana sekarang bilangan kuda kepunyaan Tok Penghulu bertambah secara tiba-tiba. Sudah rezekinya.

"Tok bertuahlah.Untung." Begitulah kata mereka.

Tok Penghulu sebaliknya berkata, "Belum tentu lagi.Tapi Tok yakin tentu ada hikmahnya."

Anak lelaki Tok penghulu begitu gembira dengan kuda-kudanya. Setiap hari dia menunggang kuda kesayangannya sambil mengembala kuda-kuda liar yang lain. Entah bagaimana pada satu hari, anak Tok Penghulu itu jatuh daripada kudanya lalu tangan kanannya patah.

Orang kampung tahu dia adalah anak kesayangan Tok Penghulu. Mereka datang menziarahi anak Tok Penghulu yang terlantar.

"Malang benar nasib tok. Baru dapat nikmat sekarang ditimpa bala pula," kata mereka.

Tok Penghulu tersenyum dan berkata, "Ini ujian Allah.Tentu ada hikmahnya."

Tidak lama kemudian, kampung mereka didatangi oleh pegawai-pegawai atasan tentera negara itu. Orang kampung semuanya bimbang kerana raja mereka memang terkenal zalim dan tidak berperikemanusiaan.

"Raja memerintahkan semua anak muda lelaki dikumpulkan! Negara memerlukan tentera tambahan untuk dihantar ke medan perang!" Arah ketua tentera.

Semua ibubapa kampung itu risau dan sedih terpaksa berpisah dengan anak-anak lelaki mereka. Para remaja lelaki dibariskan dihadapan ketua tentera, termasuk anak lelaki Tok Penghulu yang patah tangan itu.

"Kamu dikecualikan! Tidak ada gunanya membawa orang yang patah tangan!" Kata ketua tentera sambil menunding jarinya kepada anak lelaki Tok Penghulu.

Pada ketika itu, terngiang-ngiang kata-kata dari mulut penghulu mereka, "Mesti ada hikmahnya."

Pengajaran:

Setiap apa yang berlaku ada buruk dan ada baiknya. Orang yang beriman sentiasa melihat daripada sudut yang baik daripadanya. Mereka menerima yang buruk dengan sabar, namun didalam hati sentiasa mengharap kebaikan disebaliknya daripada Allah

~nukilan dr>>>>>i luv islam>>>>

sekadar renungan ringkas:

Kadang-kadang kita berdoa untuk kuat...
tapi,banyak pula dugaan yang datang...
Kadang-kadang kita minta cerdik...
tapi,masalah pula yang bertandang...
kadang-kadang kita minta kebahagiaan,
tapi huru hara pula yang datang...

Dugaan menjadikan mental kita kuat...
masalah menjadikan kita berfikir...
huru hara menjadikan kita tabah...

SUBHANALLAH betapa hebatnya Allah...
semua aturan ada hikmahnya.....

P/s:DAH seminggu mengadap esei tuk dihantar ke madam...alahaaaiiiiiiiiii,hanya 350 words je,amik ms seminggu?!....hurm...alhamdulillah,dah siap...kui3...arini dah nak hantar kat madam dah......wakaka...dapat saya rasa madam akan "kepeningan" membaca ayt2 yg sy tulis..tah ape2 tah...sy kalau bab current issue ni meme lemah le,try la bg suh sy karang story..mesti menjadi punye,tp syg...dalam exam nanti semua general..adey~~~..huhuhu...terasa sedikit bimbang....mcm manelah respond madam nati ble baca essay sy...ahaks....biasalah adab belajar,salah silap dah jadi asam garam student...tol x?...ape2 pun,mcm sy katakan sebelum ni...>>>takkan mengalah sebelum berjuang.....huhuhu>>>>k...adiossssssss....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan