Sabtu, 28 Ogos 2010

~باسم الحب




الحب هو القوة,
يمكن ان تغيير من الشوك فى الورود
.تغيير من النبيذ في الخل,
تغيير من الحزن فى السعيد,
تغيير من الغضب فى وديه,
وتغيير مصيبه في محبه

Rabu, 25 Ogos 2010







Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati

Bahagia itu ada pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani

Bahagia itu ada di jiwa
Mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan

Bila susah tiada gelisah
Bila miskin syukur pada Tuhan
Bila sakit tiada resah di jiwa
Bukankah Tuhan telah berfirman
Ketahuilah dengan mengingati Allah
Jiwa kan menjadi tenang

C/O :
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tidak alpa
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Hakikatnya bahagia itu
Adalah ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan

Semua insan kan mengerti
Maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki

Selasa, 24 Ogos 2010

~DeMaM~




Demamkah anda?!........iye la kot....ade jugak "kot" tu ek....huhuhu.........entahlah nak gi tau cam mane...yg pasti,kepala sy asyik sakit je.........mungkin sedikit "tertekan",disebabkan kerje bertimbun yg x disiapkan lagi...........tapi terpaksa kna PAKSA diri.........tu yg jadi sakit2 tu...hurm....sabar jelah hai....mood raye pun dah x der....rase mcm x der perasaan je raya tahun ni......asyik2 xsaimen,AR,xsaimen,AR...tu je yg duk dalam kepala ni..........tu yg jadi skt2 kepala tu...kelas arini pun TERPAKSA x pegi...w/pun perancangan nk bersama adik-adik junior arini terpaksa dilupakan.......hurm..............di harap sakit sy ni x lah berpanjangan,nanti kang x pasal2 wat tarikh sdiri antor xsaimen....

YA ALLAH,KAU PERMUDAHKANLAH SEGALA URUSANKU....~~~(T_T)........

Sabtu, 21 Ogos 2010

~CaTatAn HaTi~

"Kadang2 Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.." "


`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas
kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang
lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...`

Ya Allah,di saat aku jatuh....KAU bantulah aku untuk bangkit dengan kekuatan baru,Ya Rahman....di saat aku gelisah....Kau pimpinlah ak mencariMU...Ya Rahim.......Di saat ak berada di persimpangan.......Kau bantulah ak mencari jawapannya....Di saat ak kesedihan dan tidak mampu untuk meneruskan langkah.....Aku mohon ya Allah,kau berikanku kesabaran untuk menghadapinya dengan tabah.....~ masanya kian hampir tiba~.....


~bUaT BaKaL ZaUjKu~

Sebuah catatan bisu,setelah beberapa ketika menyepi.....kesibukkan dek xsaimen yang menggunung..membuatkan sy terlupa seketika tentang sebuah "kehidupan"...namun pun begitu...kali ini setelah sekian kalinya.....sy terkedu seketika...sahabat sy menghantar kad jemputan ke majlisnya......argh~~cepatnye ms berlalu........sesaat,sedetik...ia berlalu...akhirnya my best friend...a.k.a my along dah sampai seru.........alhamdulillah

Ahad, 15 Ogos 2010

~SeMaNgAt.........DiMaNa HiLaNgNyA?!~

Ketika berada di kelas......berfikir untuk siapkan kerja yang bertimbun-timbun.......namun,bile berada di rumah.......lain pulak jadinya!!!......~tidow tu cam best lagi la daripada wat esaimen ni~.......adoiyaiiiiii..........~masalah mula timbul n action is tidow jelah...esok masih ade....:(

Dapatan kajiannya pula ialah.........satu kerja pon x jalan..........hurm.....semangat kemanakah ia menghilang?~........

owh edu 3108 dan edu 3109........mampukah diri ini menyiapkannya.........namun jangan dilupa AR tu dan xsaimen pim 3114.......~terbaek~........

Khamis, 12 Ogos 2010

AhLaN WaSaHlAn Ya rAmAdHaN

bLogku ini masih bernyawakah?.adey~~lame x di update...mentang2lah puase dah menjelang,blog pon turut serta berpuasa ek...Firstly,sy nak ucapkan:

>>>ALHAMDULILLAH,kerana masih berkesempatan menyambut bulan ramadhan 1431H ni...masih dipanjangkan umur untuk beramal ibadah..

>>>>ALLAHUAKBAR.......betapa hebatnya "dia"kerana mencipta bulan ramadhan untuk semua umat islam menjalankan ibadat puasa dan meningkatkan amalan.

>>>>Hari ni dah masuk puasa ke-2.terawikh pun dah dua malam..alhamdulillah,masih diberi kesempatan untuk menunaikanyya.....amin..

tahun ni mungkin puasa terakhir sepenuh masa bersama family....tahun depan?!...wallahua'lam...jika masih panjang umur,bertemu ramadhan tahun depan..namun nak berbuka,bersahur fulltime ngan family tu rasa2nya....x dah kot.......huhuhu.......gunakanlah masa yg ada sebaiknya........





Jumaat, 6 Ogos 2010

I'm SoRrY.....






....firstly,i want say "sorry" to all my friends especially pismp sem 8 coz can't attend family day tomorrow......uhhuk2...

Bukan tak nak pegi.......terasa teringin sangat nak pegi...tp ada sesuatu yang "mengikat" sy untuk tidak pergi....ada perkara yang lebih penting perlu diselesaikan dahulu......Insya Allah,next program akan involve kan diri...yuhu........kalau boleh minggu ni nak tenang2kan hati,jiwa,perasaan yang agak "stress"...mana mungkin diri ini mampu ke program "family day" tersebut dengan hati yang berserabut tatkala xseimen bertimbun bercampur tesis yang entah kemana hilangnya selama seminggu,sy tak menyentuhnya ...ditambah pula dengan writing essay dan lain2 lagi yang saya tak menjamahnya langsung minggu ini..hurmm...Nanti diri je kat sana...hati duk kat umah...terpikir2 ngah wat xseimen....sorry sekali lagi ek...

ada juga yang meneka"aiiiiiiii,sekat2 "berkasih sayang" ni schedule dah jadi lain ek?!"...huh!!...itulah anggapan sesetengah orang........namun bab "berkasih sayang"...not in my list now..mungkin after studies.insya Allah akan difikir-fikirkan..*wink wink*..sorry...ape orang nak kate..kate jelah.siapalah sy untuk menahan mereka berfikiran begitu.......mungkin ada yang mengatakan saya ni jenis yang kurang bersosial kerana x der alasan kukuh knp sy x dapat pegi...iyelah program family day ni kan yang dah last bagi pismp sem 8......~terpulang pada mereka nak pikir apa~...namun sy ada sebab musababnya.....~terima kasih juga buat sahabat saya yang memujuk saya untuk pergi ke family day tersebut~....namun keputusan sy ttp sama~~~

Ape-ape pun Tahniah kepada semester 8,kerana berjaya buat satu program "penyatuan" semua opsyen...Tahniah skali lagi walaupun sy tak dapat hadirinya...maaf sekali lagi...izinkan saya "beru'zlah" buat seketika......menyepi bukan bermakna mengasingkan diri dari kelompok manusia.....tapi ingin meneutralkan hati dan fikiran.......jauh dari kesibukan dan kebisingan insan-insan.......~mencari sirna kebahagiaan buat diri yang ketandusan ilmu~

menyelit madah pujangga "persahabatan" untuk tatapan bersama...........~ukhuwwah fillah buat semua sahabat2 sem 8,mahupun sahabat maya saya~

Kamu tidak pernah memiliki teman,
Jika kamu mengharapkan seseorang tanpa kesalahan,
Kerana semua manusia itu baik kalau kamu dapat melihat kebaikannya...
dan menyenangkan kalau kamu dapat melihat keunikannya...
Tapi........manusia itu akan buruk dan membosankan...
kalau kamu tidak dapat melihat keduanya.........

Selasa, 3 Ogos 2010

3 OgOs...



Yup 3 oGOS?...maka cukuplah ia xsimen sebanyak 3 subjek....sekaligussssssss "dier" datang...yeah...dengan ini termaktublah sudah musim tidow sy pon semakin berubah.....~ayt>>>ala-ala kitab arab yg telah diterjemah~...ahaks....ape2 pun dah adat namenye "student"....gi tulah....study hard n smart...smart ke?..entahlah...cam terabur je...semua nak belek,semua nak tgk,semua nak study,semua nak baca dan semua semua semua.....so....don't sleeping sudeyyyyyyyy....kalu x ke haru namenye....hehehe.....entry pon jadi semakin sedikit dan pendek...ahha....sendiri mau jawablah...terasa amat bermakna setiap detik...tidow pon x lena sangat a.k.a in kelantan language is "jenero"....(^_^)......hahaha...nok jugops selit kelantan punye bhs....

Peringatan>>>>xseimen edu 3108 dan edu 3109...tarikh antor 30 ogos dan pim 3114 dan tesis>>>lepas cuti raya.......~berayakah sy?~....