Khamis, 23 September 2010

~kEmBaLi~






~Subhanallah,walhamdulillah,wala ila ha illah,wa Allahuakbar~

marilah kita sama-sama berzikir dan bertasbih kepada Ilahi...memuji kebesaran dan keagunganNYA ....

dan HARI INI sekian kalinya,saya mendapat "hati" untuk meng update blog,jika sebelum ini,blog saya hanya mampu untuk saya lawati...hanya mampu untuk direnung dan beberapa kali menulis tajuk entry,namun tiada "hati" untuk menulis....... Hari ini,alhamdulillah saya diberi "hati" untuk menulis sesuatu.....bukan menyepi,mahupun berhenti untuk menulis,tetapi mencari kekuatan dan semangat serta idea yang perlu dilontarkan di dalam blog saya ni.......:)

Terlalu banyak cerita yang ingin dikongsi.....tapi dek kerana keterbatasan masa terpaksalah saya menceritakannya secara ringkas saje..

CERITA 1:CUTI HARI RAYA

wah2..biasalah kalau namanya cuti,maka insan yang bernama "adrina" ini teramatlah busy...hohoho.bermula cuti skolah,menyiapkan esaimen...kemudian tup tup dah raya...waktu raya pulak....full time memenuhi undangan perkahwinan sahabat2...dan cuti raya baru-baru ini begitu bermakna bagi saya coz along sy kawen....siapakah along sy?...wuhu..dah banyak kali sy sebut namanye di entry yg lepas2....along sy ialah leli..GEMBIRA DAPAT BERKUMPUL SEMUA(along,angah,achik dan adik su)....huhuhu......gembira dan sedih bercampur baur,melepaskan seorang sahabat yang baik untuk membina sebuah kehidupan...namun sy amat lega tatkala bila dia dapat seorang suami yang baik juga dan saya yakin untuk melepaskannya pergi,yang dapat menjaganya sebaik mungkin...~dah tiba masanya....cayalah abe ja kitow....jago kak ambo molek2 deh....:)..benarlah janji Tuhan"perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik dan begitu juga sebaliknya"....~saya benar2 akuinya dan saya percaya jika kita berusaha untuk jadi calon solehah..insya Allah,calon soleh juga menjadi milik kita.......iye tak?....~aiiiiiii,adrina dah mula dah~...wink wink....

seminggu cuti raya......majlis kawen,majlis ngata natu(sy pon tersenarai)..ekekeke....majlis "sedih2" antar along pi airport........huhuhu...ni part yang paaaaaaaaaaaling saya tak suka......alahaiiiiiii sedih memang sedih........along saya dah terbang mengikut suami tercinta dan saya.........wuhuhuhu....menunggu masa untuk dijemput dan dibawa pergi jua.....~adeyh...iye ke?...bile?~........bila sampai waktu dan ketikanya......sabarlah duhai adrina........habiskan belajar dulu..gaduh teh nok suh ore bowok gi~......:)
~tiada lagi,insan yang temankan sy ke medan ilmu,tiada lagi insan yang temankan saya ketika "jem",tiada lagi insan yang mendengar luahan hati saya~...argh......sedihnya.......tp sy mesti KUAT.......jika kita sayangkan dia kita doakan kebahagiaan dia........ya....itulah saya sentiasa titipkan dalam setiap lafaz doa saya......mendoakan kebahagiaan pada semua insan yang saya sayang........(^_^)

~cerita cuti ni juga,biasalah......soalan hot lagi terbakar sentiasa ditanya pada saya~.......ni lah paling malas sy nak jawab.........hinggakan saya jadi "burnout" dah nak menjawab......hurm.....alasan nak abis blajar dah tak boleh diguna pakai dah.......nampaknye sy kena cr alasan lain yang begitu kukuh......ape yea alasannya.......hurm......sedarilah,saya bukan menolak jodoh..namun.....sukar untuk sy jawab....saya hanya mampu untuk menunggu jawapanNYA sahaja........segala-galanya saya serahkan pada yang ESA.......padanya saya memohon segala petunjuk......Insya Allah,saya yakin penantian saya akan berakhir......Samada negatif mahupun positif,saya redha dengan ketentuanNYA,mungkin itu yang sudah tersurat untuk saya,dan mungkin ada yang tersirat belum dirungkai.......doakan2 lah semoga dipermudah segala urusan..sementara tu...izinkan saya menghabiskan sisa-sisa pengajian saya terlebih dahulu...(*_*)

CERITA 2:SELEPAS CUTI RAYA 2 MINGGU

Story ni,macam best je..wuhahaaha.....bukak2 cuti terus kesibukan untuk edit-mengedit tesis pun berlaku.......disebabkan "kesibukan" yang terlampau....entah macam mane,kejadian stay kat kelas dari pagi hingga jam 6.30 Petang tu terjadi.....aduyaiiiiii...mace2lah...inilah nak gi tau...nak dapatkan segulung ijazah bukannya mudah.....iyap...sy akuinya untuk kali yang kedua........:)..pengorbanan masa,jiwa dan perasaan juga tersenarai........bermain-main dengan masa kadang2 membuatkannya ia berlalu tanpa kita sedari......~kredit to me,nik n afzan,kerana berjaya melewati waktu2 tersebut dengan baik,dan tak juga ku lupakan kak zira yang memang menjadi guru kami,walaupun dia tidak menyertai misi kami berada di kelas ari tu~...






Seusai sesi edit mengedit..maka sesi seminar penyelidikan pun bermula jua......berdebar tak usah nak dikata lah.....tidow pon,x lena sangat....bimbang jadi bisu tatkala microfon di pegang......namun.....alhamdulillah,sy dapat hadapinya dengan baik,saya sangat2 bersyukur pada Allah,kerana beri saya kekuatan dan tak menjadikan saya senyap seribu bahasa..saya juga bersyukur apabila dapat menjawab soalan yang ditanya oleh penilai dengan baik(ni yang paling bimbang,kot2 x paham apa yang ditanya)...ape yang penting sy faham apa yang saya kaji....Alhamdulillah.........benar-benar bersyukur.......cabaran 2010,tak berhenti di seminar tu sahaja....exam "bahasa asing" belum saya duduki.......yang ni jugak paling saya bimbangkan.......huhuhu.......kini,sedang mencari "hati" untuk membuka kembali buku2 dan study "bahasa asing" tersebut......semoga Allah memberi saya kekuatan......amin......dan exam last juga disusuri selepasnya....memang terbaik........:).....

~kenangan,cabaran dan dugaan tatkala melewati waktu-waktu remaja menuju dewasa,amat saya hargai....terasa sedih dan sayu,bakal meninggalkan medan tarbiah,medan perjuangan dan juga sahabat2 perjuangan,tapi itulah hakikat yang perlu di hadapi....setiap pertemuan ada perpisahan.....(6-6).......~semua sahabat2 saya....chaiyok2,semoga kita semua mampu hadapinya dengan sebaik mungkin.........:)



p/s:wahai perasaan,ku layarkan bersamamu sebuah harapan...ke samudera penuh godaan,sang camar beriringan menunjuk jalan,agar ak tak kesesatan dilambung gelombang,atau kehilangan jalan pulang...kemanakah haluan harusku halakan?akhirnya dalam pelayaran belum berkesudahan....ku temukan sebuah pelabuhan...untuk kupujukan sebuah perasaan...OH TUHAN,berikanku percikan Nur-MU...agar aku tak kesesatan dan tahu jalan pulang....




Khamis, 9 September 2010

SeLaMat HaRi rAYa........(^_^)



salam dihulur....
maaf dipinta....



Menghampiri detik2 akhir ramadhan,terasa sayu je...teringat nak update blog hari2..tapi disebabkan mase tak mengizinkan...malam ni je ada masa terluang sedikit....bila menjelma malam 28 ramadhan,juzuk 30 dibaca oleh imam ketika solat terawikh,huk huk huk,terasa sedih menyelubungi diri...teringat dosa-dosa selama ini terutamanya ketika bulan puasa ni,terasa amal ibadah berkurangan...sepatutnya pada bulan puasa inilah nak "cuci hati" dan mempertingkatkan amalan....:(

Esok dah nak rayakan?...cepat tol masa berlalu.......terasa baru kelmarin berterawikh..tahun depan entah sempat entah tidak bertemu dengan ramadhan...ibadah puasa selama sebulan ni macam mane?...hurm...sendiri mau jawab...sebab diri sendiri yang lakukan ibadah puasa tu....
alhamdulillah....salam di hulur maaf dipinta....kelegaan di hati bila ampun dan maaf sy pohonkan pada sahabat-sahabat...merendahkan ego demi sebuah kemaafan rasanya tak rugi apa-apa...entahlah...kita sentiasa bersikap "boleh je"...bile kita tak hadapi situasi yang memayahkan...tapi bila kita berada di tempat kejadian dan kita adalah salah seorang wataknya....sukar...benar2 sukar...namun sentiasalah kita ingat bahawa bermusuhan tidak membawa apa-apa makna...biarlah kita jadikan diri kita ini seorang yang pemberi yang ikhlas..sama juga dgn kemaafan..biarlah kita merendahkan ego dan diri kita demi sebuah persahabatan..barulah hati kita lega..walaupun situasi yang dihadapi sekarang tak sama dengan yang dulu-dulu...mungkin bermula dari sikap diri ini juga.....tanpa disedari melukakan hati sesiapa sahaja...:(

Di kesempatan ini juga,10 jari sy susun untuk mohon maaf,seandainya pembaca blog ini ,jika ada yang terasa dengan kata-kata/penulisan sy yg tah ape2 ni...(mcm la ramai sangat yg bc blog ni)...ahaks..ape2 pun sy hanyalah manusia biasa yang sering lakukan kekhilafan yang tak sy sedari......iyap,sy mengakui sy ni jenis kurang serius ckit...alahai...ckit je tau,yg tak seriusnye....adelah jugak kadang2 tu orang tak suka ngan sikap sy ni....biasalah hidup ni kena terima hakikat ada yang suka kita,ada yang tak suka kita.......jangan diingat semua orang suka sikap kita......:)

~hidup mesti ceria sokmo~...tema hidup...huhuhu......barulah kehidupan kita happening je...salah satunya adalah petua awet muda..jadi amal2 kanlah selalu ye...(^_^)

macam biasa..sebut je hari raya..mesti ada kaitan ngan cuti sekolah..dan mesti juga ada kaitan ngan majlis kawin.......alahaiiiii...dah ramai rupanya sahabat2 saya dah mendirikan masjid....ramai juga yang tak sabar menunggu majlis kawen saya.....hahaha...setakat ni macam kurang berjaya je lagi kalau sy nak kawen....belum tiba masanya lagi,duhai sahabat2 semua....ada kalanya emosi sedikit terganggu bile ditanya2 oleh orang sekeliling dan ada juga yang ingin membantu sy mencari "jodoh"...huhuhu....terima kasih sebab tolong ambil berat tentang diri ini...doakan senjata orang mukmin....cume jodoh, pertemuan,ajal,maut..ALLAH yg tentukan...kita hanya mampu merancang dan berusaha...yg penting,biarlah hati kita ni sentiasa dekat dengan Allah...Setiap ujian yg diberikan memberi ruang dan peluang kepada kita untuk mendekati-NYA...:)

Sesiapa yang nak kawen raya ni ,sy nak ucapkan barakallahulakum untuk korang semua...especially my along...lepas kawen terus ke sabah ya kamu....meninggalkan diriku keseorangan...mesti sedih bangat....uhhuk3....setiap pertemuan ada perpisahan...Insya Allah ukhuwwah kita takkan terputus...amin...

P/s:~Kajian belum lg di edit~...mencari masa yg sesuai untuk mengadap AR..nampaknya kembali bertapa lah saya lepas ni..bukak2 skolah 19.9 ni terus je hantar esaimen dan AR yg telah diedit..stakat ni esaimen jelah beres....ar?!...alahaiiiiiiii...bikin sy kembali "on n off" lah pulak lepas ni......ha........satu lagi...slip tuk amik "bhs asing" tu dah sampai tadi...memang terbaik la...sebab satu pun x study lagi....bimbangnye hati ini!!!!

Sabtu, 4 September 2010

~BeRseDiAkAh?~

Tanda 100 hari sebelum kematian menjemput~~~


“Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanyaakan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapunsemua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.
Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akanmengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daginglembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan denganteliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.

Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik dihati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.
Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

“TANDA 40 HARI”

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.
Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi Malaikat Maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

“TANDA 7 HARI”

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

“TANDA 3 HARI”

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

“TANDA 1 HARI”

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

“TANDA AKHIR”

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Wallahu'alam.




P/S: Ramadhan bakal melabuhkan tirainya......entah sempat,entah tidak kita bertemu ramadhan tahun hadapan....Setakat manakah tahap puasa kita?....sy terasa sedih bila ramadhan bakal berlalu...terlalu banyak kedhaifan diri ini dapat dirasai....:(..