Khamis, 23 September 2010

~kEmBaLi~






~Subhanallah,walhamdulillah,wala ila ha illah,wa Allahuakbar~

marilah kita sama-sama berzikir dan bertasbih kepada Ilahi...memuji kebesaran dan keagunganNYA ....

dan HARI INI sekian kalinya,saya mendapat "hati" untuk meng update blog,jika sebelum ini,blog saya hanya mampu untuk saya lawati...hanya mampu untuk direnung dan beberapa kali menulis tajuk entry,namun tiada "hati" untuk menulis....... Hari ini,alhamdulillah saya diberi "hati" untuk menulis sesuatu.....bukan menyepi,mahupun berhenti untuk menulis,tetapi mencari kekuatan dan semangat serta idea yang perlu dilontarkan di dalam blog saya ni.......:)

Terlalu banyak cerita yang ingin dikongsi.....tapi dek kerana keterbatasan masa terpaksalah saya menceritakannya secara ringkas saje..

CERITA 1:CUTI HARI RAYA

wah2..biasalah kalau namanya cuti,maka insan yang bernama "adrina" ini teramatlah busy...hohoho.bermula cuti skolah,menyiapkan esaimen...kemudian tup tup dah raya...waktu raya pulak....full time memenuhi undangan perkahwinan sahabat2...dan cuti raya baru-baru ini begitu bermakna bagi saya coz along sy kawen....siapakah along sy?...wuhu..dah banyak kali sy sebut namanye di entry yg lepas2....along sy ialah leli..GEMBIRA DAPAT BERKUMPUL SEMUA(along,angah,achik dan adik su)....huhuhu......gembira dan sedih bercampur baur,melepaskan seorang sahabat yang baik untuk membina sebuah kehidupan...namun sy amat lega tatkala bila dia dapat seorang suami yang baik juga dan saya yakin untuk melepaskannya pergi,yang dapat menjaganya sebaik mungkin...~dah tiba masanya....cayalah abe ja kitow....jago kak ambo molek2 deh....:)..benarlah janji Tuhan"perempuan yang baik hanya untuk lelaki yang baik dan begitu juga sebaliknya"....~saya benar2 akuinya dan saya percaya jika kita berusaha untuk jadi calon solehah..insya Allah,calon soleh juga menjadi milik kita.......iye tak?....~aiiiiiii,adrina dah mula dah~...wink wink....

seminggu cuti raya......majlis kawen,majlis ngata natu(sy pon tersenarai)..ekekeke....majlis "sedih2" antar along pi airport........huhuhu...ni part yang paaaaaaaaaaaling saya tak suka......alahaiiiiiii sedih memang sedih........along saya dah terbang mengikut suami tercinta dan saya.........wuhuhuhu....menunggu masa untuk dijemput dan dibawa pergi jua.....~adeyh...iye ke?...bile?~........bila sampai waktu dan ketikanya......sabarlah duhai adrina........habiskan belajar dulu..gaduh teh nok suh ore bowok gi~......:)
~tiada lagi,insan yang temankan sy ke medan ilmu,tiada lagi insan yang temankan saya ketika "jem",tiada lagi insan yang mendengar luahan hati saya~...argh......sedihnya.......tp sy mesti KUAT.......jika kita sayangkan dia kita doakan kebahagiaan dia........ya....itulah saya sentiasa titipkan dalam setiap lafaz doa saya......mendoakan kebahagiaan pada semua insan yang saya sayang........(^_^)

~cerita cuti ni juga,biasalah......soalan hot lagi terbakar sentiasa ditanya pada saya~.......ni lah paling malas sy nak jawab.........hinggakan saya jadi "burnout" dah nak menjawab......hurm.....alasan nak abis blajar dah tak boleh diguna pakai dah.......nampaknye sy kena cr alasan lain yang begitu kukuh......ape yea alasannya.......hurm......sedarilah,saya bukan menolak jodoh..namun.....sukar untuk sy jawab....saya hanya mampu untuk menunggu jawapanNYA sahaja........segala-galanya saya serahkan pada yang ESA.......padanya saya memohon segala petunjuk......Insya Allah,saya yakin penantian saya akan berakhir......Samada negatif mahupun positif,saya redha dengan ketentuanNYA,mungkin itu yang sudah tersurat untuk saya,dan mungkin ada yang tersirat belum dirungkai.......doakan2 lah semoga dipermudah segala urusan..sementara tu...izinkan saya menghabiskan sisa-sisa pengajian saya terlebih dahulu...(*_*)

CERITA 2:SELEPAS CUTI RAYA 2 MINGGU

Story ni,macam best je..wuhahaaha.....bukak2 cuti terus kesibukan untuk edit-mengedit tesis pun berlaku.......disebabkan "kesibukan" yang terlampau....entah macam mane,kejadian stay kat kelas dari pagi hingga jam 6.30 Petang tu terjadi.....aduyaiiiiii...mace2lah...inilah nak gi tau...nak dapatkan segulung ijazah bukannya mudah.....iyap...sy akuinya untuk kali yang kedua........:)..pengorbanan masa,jiwa dan perasaan juga tersenarai........bermain-main dengan masa kadang2 membuatkannya ia berlalu tanpa kita sedari......~kredit to me,nik n afzan,kerana berjaya melewati waktu2 tersebut dengan baik,dan tak juga ku lupakan kak zira yang memang menjadi guru kami,walaupun dia tidak menyertai misi kami berada di kelas ari tu~...






Seusai sesi edit mengedit..maka sesi seminar penyelidikan pun bermula jua......berdebar tak usah nak dikata lah.....tidow pon,x lena sangat....bimbang jadi bisu tatkala microfon di pegang......namun.....alhamdulillah,sy dapat hadapinya dengan baik,saya sangat2 bersyukur pada Allah,kerana beri saya kekuatan dan tak menjadikan saya senyap seribu bahasa..saya juga bersyukur apabila dapat menjawab soalan yang ditanya oleh penilai dengan baik(ni yang paling bimbang,kot2 x paham apa yang ditanya)...ape yang penting sy faham apa yang saya kaji....Alhamdulillah.........benar-benar bersyukur.......cabaran 2010,tak berhenti di seminar tu sahaja....exam "bahasa asing" belum saya duduki.......yang ni jugak paling saya bimbangkan.......huhuhu.......kini,sedang mencari "hati" untuk membuka kembali buku2 dan study "bahasa asing" tersebut......semoga Allah memberi saya kekuatan......amin......dan exam last juga disusuri selepasnya....memang terbaik........:).....

~kenangan,cabaran dan dugaan tatkala melewati waktu-waktu remaja menuju dewasa,amat saya hargai....terasa sedih dan sayu,bakal meninggalkan medan tarbiah,medan perjuangan dan juga sahabat2 perjuangan,tapi itulah hakikat yang perlu di hadapi....setiap pertemuan ada perpisahan.....(6-6).......~semua sahabat2 saya....chaiyok2,semoga kita semua mampu hadapinya dengan sebaik mungkin.........:)



p/s:wahai perasaan,ku layarkan bersamamu sebuah harapan...ke samudera penuh godaan,sang camar beriringan menunjuk jalan,agar ak tak kesesatan dilambung gelombang,atau kehilangan jalan pulang...kemanakah haluan harusku halakan?akhirnya dalam pelayaran belum berkesudahan....ku temukan sebuah pelabuhan...untuk kupujukan sebuah perasaan...OH TUHAN,berikanku percikan Nur-MU...agar aku tak kesesatan dan tahu jalan pulang....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan