Jumaat, 29 April 2011

~CeRiTa DaN RaSa~...SyUkUriLaH....



Ada awan kegelapan
Ada langit berlapisan

Setiap ramalan terasa bagai mendung
Setiap musim terasa bagai tengkujuh

Pasti punya puncanya
Ada hikmahnya

Cuba kau berdoa
Cuba dan cuba kau meminta
Cuba ‘tuk berserah
Cuba dan cuba ‘tuk percaya

بسم الله الرحمن الرحيم

Setiap yang berlaku pasti ada puncanya...ada hikmahnya..memetik senikata lirik nasyid "cuba" dendangan aidil,benar-benar menyentuh hati....beberapa kali menarik nafas,agar emosi bisa di kawal dengan baik...terlalu rindukan kampung halaman....ermmmmmm.....sabar....1 perkataan yang mudah utk dituturkan namun,amat pyh untuk dilaksanakan...

Sentiasa memujuk diri,agar sentiasa tabah dalam menghadapi mehnah yang mendatang....ini baru permulaan...banyak perkara lagi yang bakal saya depani...semoga apa yang dihadapi bakal mendidik diri agar lebih baik dan lebih baik dari sehari ke sehari....apa yang penting bakal mematangkan diri...tidakkah kita perlu belajar daripada pengalaman????...

Alhamdulillah..itulah kalimah yang terbaik yang dapat diucapkan tatkala diri kerungsingan dan kesedihan....teringat peristiwa seminggu yang lepas,masa tu sy tengah tunggu housemate sy di airport,sorang dah sampai dan sorang lagi terlepas flight pulak...dugaan....inilah salah satu cabaran kami di sini..terpaksa menghadapi kerenah-kerenah bahagian pengurusan....terlepas flight w/pun ms yang diperuntukkan sejam sebelum utk check in..~kaunter tutup awal,kna beli tiket lain...salah kami atau sesetengah pihak yang inginkan keuntungan???...kadang-kadang benar menguji sabar....

kembali kepada cerita...masa tu seusai solat zohor di surau kat airport,duk borak-borak ngan housemate sy tentang sekolah...tak ingat dah pasal apa....tetiba kami di sapa oleh seorang kakak yang comel...huhuhu....dia tanya kami.."cikgu jugak ke"...kami jawab "yer"....sy dapat agak dia juga seorang guru,lalu kami pun memulakan sesi suai kenal secara tak formal yang bertempat di surau airport....ok la tu,tempat molek....:p...

dialog kami:

akak comel:dik berdua ni mengajar sekolah mane?

kami:kami ni mengajar kat sk haji baki(scr x langsung glamour skolah sy),akak?(masa tu tak tahu lagi dia akak,kira main terjah je,nsb baik betul)...

akak comel:akak mengajar kat sibu,dik..

kami:akak mengajar subjek ape?

akak:
subjek Science...adik berdua ni?

kami:kami ni J-qaf dan GPI....kak,ada "p" tak???..(kalau bab2 tya "p" atau tak ni x der org lain dah yang suka tya..mesti nor adrina elani)...huhuhu

akak comel:ada...P1....kat sana kawasan dia macam pulau....kiranya sekolah duk tengah-tengah pulau...

Sy semakin teruja nak tahu.....soalan diteruskan...

kami:akak naik perahu tak????~ape punyer soklan~

akak comel:yer,naik,tapi bukan perahu kecik tp bot besar....ramai orang yang naik sekali....

~saya dah mula imagine macam2 dah~....huhuhu...sesekali berkata "alhamdulillah,Allah tak uji sy mcm akak ni"...

kami:akak...kat sana ada buaya tak?

akak comel:ada..biasalah tengok tu...duk tepi-tepi pokok....

~gulp...aduhaiiiiiiiiii....~

kami:diam tak terkata...~tu la,sapa yang suh tya....~

akak comel:sekolah adik2 ni ada "p" ke?

kami:Alhamdulillah,tak der kak...sekolah kami dekat jer dengan airport dalam 15 minit.....~dalam hati syukur sangat-sangat~

akak comel:Oooo.....ok lah tu..senang kalau nak balik...akak ni,kalau nak ke sibu,terpaksa transit kat kuching dulu,lepas tu amik flight ke sibu pulak...

kami:Oooo..(kali ni kami pulak yang Ooooo)....~sekali lagi diam sejenak....soalan diteruskan...akak ni dah berapa tahun dah kat sane?...ada j-qaf tak ataupun cikgu agama?

akak comei:dah 3 tahun...kat sane tak der islam,semua iban...diorang tinggal kat rumah panjang....

kami:rumah panjang???...~ada lagi yer generasi yang duduk rumah panjang~....akak pun tinggal kat rumah panjang jugak ke???...ke cam mane???..

kami semakin teruja nak tahu cerita ni...walaupun tak dapat lihat dan alami...tapi sekurang2nya kami dapat merasa......~cerita dan rasa~...huhuhu

akak comel:tak ,akak duduk kuarters....

kami:ok la tu kak. duk kuarters....

akak comel:ok la...tp bukan kuarters mcm semenanjung,dia mcm rumah kayu biasa..

kami:(opps...silap imagine dah ni....huhuhu...)owh,ingatkan mcm kuarters kat semenanjung...ada line telefon dan internet ke kat sana???

akak comel:Internet tak der dik,line telefon pun kadang-kadang je..kena letak telefon mcm ni~dia wat demo bagaimana telefon digunakan masa di sana~....

owh...tuhan,seksanya....nak telefon pun susah...Ya Allah..Kau maha mengetahui,apa yang terbaik buat kami...

sejenak saya merenung diri...kalau lah saya ditempat akak tu..maunya saya menangis hari-hari,apa saya nak buat kalau tak der line telefon dan internet....Sekali saya mengucap syukur pada Allah..kerana telah tempatkan saya ditempat yang terbaik...~pilihanNYA~...ALHAMDULILLAH...

kami:oOo....pastu air,elektrik mcm mana??

akak comel:kalau kat sana guna air hujan dan generator....

sekali lagi kami terdiam....

Kami:mandi air hujan????errrr....~mcm mana tu,x leh nak bayangkan...agak2 ala2 hindustan ke mandi hujan tu?~...huhuhu...

akak comel
:ha'ah,mandi air hujan....kami tadah dalam tong besar...kalau seminggu hujan,boleh la tampung utk sebulan....kalau putus air,terpaksa mandi air sungai....

~boleh dikira beberapa kali kami termenung mendengar cerita akak ni...mandi air hujan,kemudian kalau tak der, kira air sungai je...alahaiiiiiiiiiiiiiii.....

~Alhamdulillah,Allah lebih mengetahui~...

Kami:mandi kat sungai tu cam mane kak???...

akak comel:biasanya kami mandi pakai tudung....kira ala kadar je...

kami:kak.tak der buaya ke?..huhuhu

akak comel:ada... bimbang jugak...tapi dah nak wat cam mana terpaksa hati-hati....

kami:oooh...cabaran eh kak duk kat sana....pas tu akak x minta tukar ke?

akak comel:tahun ni akak mintak tukar...selepas sah jawatan....

kami:Ooo...akak berapa minggu sekali keluar ke bandar?

akak comel:kami yang duk kat sane..tiap2 minggu keluar, kat bandar sibu...lagipun kami menyewa kat sana....keluar release tension,masa kami mengajar,seminggu tu kami pulun habis-habisan....

kami:Ooo...kira ok la,boleh keluar release tension....masa mula-mula akak sampai cam mane eh perasaan tu?..

~memulakan sesi meluahkan perasaan~....

akak comel:erm...mula-mula sampai tu.sedih jugak...tapi kena redha....

kami:iyap....redha.....~itulah jawapan yang terbaik diantara yang terbaik~~~

setelah sesi berbual2 tersebut,kami meminta diri kerana ada urusan yang perlu diuruskan....

p/s:Sy x ingat ape dah nama akak tu...berbual2 punyerlah panjang last sekali baru tya nama...dan....sekali lagi,sy tak ingat ape namanya..kira ganti nama dia lah tu....~dia memang comel~...

seharian di Airport...bermula dari jam 12.oo p.m hingga ke 12.00 a.m...agak-agak kalau ada bilik sewa kat situ,rasa-rasanya nama Nor adrina akan tersenarai....:)))

begitulah cerita-ceriti saya di waktu cuti baru-baru ni,mungkin Allah nak suruh saya ni berfikir dan bersyukur,maka hadirlah akak tu sebagai wasilahnya,Alhamdulillah~~...

pesanan buat diri...jangan memandang orang yang diatas kamu,kelak kamu akan rasa merasa rendah diri...tp..pandanglah orang yang berada dibawahmu untuk terbitkan rasa syukur....






Wahai Allah,tuhan yang punya segala-galanya...
Dengarlah rintihanku yang penuh keluh kesah,
Berilah keampunan kepadaku.
Yang tidak pernah lepas daripada melakukan dosa ,kejahatan dan kesilapan..
Terimalah taubat ku ini...
Teguhkanlah imanku ini dan jadikanlah aku yang sentiasa bersyukur dan bertaubat,
Jadikanlah setiap penyesalanku sebagai penawar dan penguat kepada imanku dan jiwaku
agar selalu tabah dan sabar...
Ya Qobid...
Berikanku kesihatan yang baik,rezeki dan kekayaan yang melimpah...
Jangan biarkanku lalai dengan kenikmatan yang telah KAU anugerahkan ini...
Ya Rahman Ya Rahim...
Kau telah takdir yang terbaik diri ini,
Jadikanlahku seorang yang bersyukur diatas apa yang Kau berikan ini...
Ya Rabbal alamin.....
















Tiada ulasan:

Catat Ulasan