Ahad, 31 Julai 2011

tiNTa rAmAdHaN




~Ahlan wasahlan ya ramadhan~...

peringatan~walaupun puasa.... blog,diharap tidak turut berpuasa yer!!!

Tinta Ramadhan 1

Dah stat terawikh dah semalam kan....alhamdulillah,masih berpeluang bertemu dengan ramadhan tahun ni...cuma yang bezanya jauh ngan family dan jauh ngan zauji habibi..huhu.masih x der peluang nak bersahur dan berbuka puasa dengan zauji habibi...:(...tak pelah....dugaan...jika diberi kesempatan dan panjang umur mesti dapat bersahur dan berbuka bersama-sama...Insya Allah....

semalam,lepas je hantar zauji habibi ke airport,berkejaran solat maghrib..kemudian terus ke masjid untuk solat terawikh...wuhuhu...sedih kot seposen,.coz teringat bersahur dan berbuka puasa dan bertarawikh bersama-sama umi,abah....alahaiiiii....

tahun ni,bersahur dan berbuka puasa dengan sahabat-sahabat yang baru kenal. dan berada di negeri SARAWAK....yuhuu....masing2 jauh dengan family....~pengalaman baru juga berpuasa sebagai seorang guru~....huhuu....~tahun2 lepas jadi student,dan tahun ni dapat rasa berpuasa dan bekerja!...agak2 penat tak?...uhhuk....~belum cuba,belum tahu~...

yeaaaaahhh...esok ke sekolah,setelah bercuti selama 4 hari....dan hari ni msih bercuti...^__^

p/s:kalau cuti memang senyum memanjang....kikiki...

~selamat berpuasa semua~...

Daripada Abu Hurairah r.a.Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud:"Allah berfirman:"Setiap amalan manusia itu untuknya kecuali puasa.Ia untuk-KU dan Aku yang memberi ganjarannya"

(Riwayat Al-Bukhari dan muslim)

Tinta Ramadhan 2

Dah stat puasa...huhuu..dan saya...masih bercuti sekolah...semalam dah mula bangun sahur dengan adik hosmate cik ana..kami berdua je,makanan sahur dah dibeli siap2...uhhuh..eh,x masak ke?..err...err...ada la masak ckit2..masak air..hohoho

Tinta Ramadhan 3

Seharian berpuasa..berbuka kemudian terawikh...tulah agenda kehidupan di sini...pagi bangun awal2 utk sahur..pkl 4 dah bangun daaaaa...huhu,pastu bersahur,tunggu subuh..pastu....hehehe...sempat kot 10 minit "jenero"..lalala..pastu siap2 pegi skolah...mcm biasa juga...rempitan masih berkadar sederhana,maybe semakin slow kot..puasa katakan....hehehe....dan yang paling best sampai kat sekolah cun-cun loceng bunyi.....krinnnnggg...ok la tu...~disiplin sangat kurang berjaya,w/pun puasa dan masuk 3 hari~malam..macam biasa,lepas berbuka terawikh sekejap 11 rakaat sekali dengan witir,pastu ada "moreh".smalam buat bubur lambuk...wahhh!!,ok,kira semangkuk tu penamat makan utk hari itu ,licin...huhu,ape lagi balik tu..tido......wuhuhu...bahagia molek hidup...kwang3...~jangan lupa jam dikunci seawal 4 pagi...yang paling best pagi2 bukak tv sambil bersahur sambil tgk cerita "aliff firdaus"...huhuhu...^___~

Tinta Ramadhan 4

Mcm biasa...cuma hari ni agak penat sebab kena mengajar kelas pra..di pagi hari nan indah lagi damai di sk haji baki itu,maka tersebutlah kisah seorang ustazah berkejar-kejaran dengan anak2nya yang seramai 20 orang itu.......wahhh!..pagi2 dah berpeluh kot...x tau nak kata...hadapi jelah...tadi ajar bahasa arab..punyelah semangat sy buat ABM yang tak berapa nak jadi,tp ok la kan...alih2...5 minit je yang dapat kawal kelas,lepas "hancussssssss"....dan tersebutlah kisah,suara saya yang halus lagi mulus bertukar nada........uhhuk2,sedih + sakit tekak+geram+????.....huhuhu...nampak gayanya sy kna pegi amik kursus khas utk pra ni...pra oohhh pra....T___T

~ESOK MASIH ADA..bersama budak2 pra...ahaks...~..pastikan bersahur makan nasi...tenaga perlu ada utk berperang...ayuhh......~

Perkara yang paling penting berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberi perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini,bukannya mencari-cari apa silapnya~~


Tinta Ramadhan 5

Persekolahan diteruskan mcm biasa,walaupun puasa dah masuk hari ke-5..yuhu..dah hari ni.kelas pra...yeahaa...nak masuk kelas pra tu,beberapa nafas baru "diambil" dan dihembus...semoga Allah memberi kekuatan pada diri...keluar je cikgu pra yang mengajar tu,seperti biasa saya yang akan mengambil alih utk masa agama selama sejam...sejam???...terasa macam 2,3 jam je masa tu....apa yg sy fikirkan memang terjadi,mereka pun seperti biasa juga,dah memulakan langkah bercakap,berlari,tarik-menarik dan segala...okes..sy dah terasa hangin 1 badan...baca doa pun boleh duk menari2...haish...x leh jadi...cara terakhir sy gunakan...x leh dah ni,kalau x didik dari awal nanti,makin menjadi-jadi perangai diorang...."zupp-zappp"...10 minit kawalan kelas ok je...alhamdulillah..sapa yang bunyi mulut...x kan terlepas kena "zupp-zapp" saya....huhuhu...~garang tak?>>tak kot...dan yang paling best.. tak sampai 5 minit no 1-5 dalam bahasa Arab dapat mereka iingat dengan baik lagi....ok,mereka ni bijak lagi cerdik lagi pandai,tapi kes byk sangat main dan mereka memang tak takut kat sapa2 pun...sebab tu mereka jadi cam tu..huhuhu...sampaikan ada akak yang mengajar kelas pra A tu,siap2 bleh nak datang tgk lagi betul ke apa yang saya kata...dan ternyata...dia pun "menggeleng-geleng" kepala dan berkata "terukkk ooo"....tu belum lagi sy minta jwpn khas dr kwn2 j-qaf yang tlg ganti kelas pra sy hari tu..huhuh...ape nak buat,mereka pun tak terlawan dengan budak pra saya.....yang saya tahu,tekak saya sakit,tangan saya pun perit...yuhhu....istilah kasih sayang dalam mengajar...iyap,itu perlu..tp istilah "mengajar" dalam belajar....itu juga perlu....

seusai kelas pra,sy msk bilik guru...ada la seorang cikgu tu tya...erm.."na,ajar agama kelas pra B ke?".."ha'ah"...jwb sy...akak tu sambung lagi"gini..emak Quweenet(budak pra yg cute,non muslim),bagi tau yang Quweenet pandai baca doa kat rumah,pastu siap2 ajar lagi adiknya baca doa"..wahahhaa..."ooo"~jelah~...akak tu sambung lagi.."kalau boleh dia tak nak bagi pun anak dia ni belajar sini dah tahun depan"..sy pun tya.."knp?"..akak tu jawab..."sebab ada agama..dia bimbang anaknya belajar agama,dan ayahnya quweenet tu x der masalah pun,yang jadi masalahnye emaknye sahaja"..."owhooooo"...

kesimpulannya:Emaknya bimbang anaknya tahu pasal agama Islam....entah..saya no komen..nak hantar ke tak nak hantar ke,itu bkn mslh sy..yang penting budak muslim ni,perlu diajar agama islam...kenapa perlu disalahkan saya yang mengajar agama...budak-budakkan hatinya terang,apa yang kita ajar itulah yang mereka akan dapat,lagipun dikelas saya tu hanya dua orang je yang non-muslim,nak buat kelas moral pun serba salah....apa la daya saya...dah la saya guru baru...cdgn yang diberikan supaya saya memberi kerja lain kepada 2 orang murid non muslim tu..ok,saya dah buat..tp...mereka berada di dalam 1 kelas..mata boleh melihat,telinga bisa mendengar...tak gitu...fikir2kan....sy hanya menjalankan amanah yang ditaklifkan pada saya....

~balik sekolah hari ini,x lah penat sangat berbanding semalam....yang diawal pagi dah "kriukk..kriuk...bunyi perut,gara-gara buat edisi "perang" dengan budak pra~..

Terawikh...diteruskan macam biasa..tpkan...asyik menguap je...nak kata imam baca tak best,ok je...nak kata saya x cukup tidur,rase mcm dah terlebih...~masalah2..

Cerita menarik!!!

Buat sahabat saya...azira husna...wah3!..tahniah..semalam dapat msg dari dia...dah selamat dapat baby girl(baby yang 1,pismp batch 1 ipg kkb)...yuhuu...nama baby girl tu alia HUMAIRA'....santeekkk kot,nama humaira' tu.....Tahniah sekali lagi..x sabar nak tgk humaira'....:)

~Tinta ramadhan yang di draft~...Tinta Ramadhan 6 insya Allah akan di "konvoi" kan dengan Tinta Ramadhan yang akan2 datang......:))..puasakan 30 hari....makanya tinta ramadhan juga akan tercatat 30 ari...err,ye ke??...niat ada nak update blog,...huhuhu



~cerita ramadhan...gambor je~




~last day wif my zauji habibi...err,sebelum pose...time2 pose tak leh makan~





~Suasana bazar ramadham dalam kem~



~menuju ke bazar ramadhan...nun diatas bukit sana~

Bingkisan:tinta ramadhan edisi khas dibulan puasa...sempena menyambut ramadhan kali pertama jauh dengan family....waaaaaaaa...di sarawak...(^__^)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan