Rabu, 17 Oktober 2012

~HaRi LaHiR~

Ya Allah aku memohon kepadaMU keselamatan di dunia dan di Akhirat.
Ya Allah,aku memohon kepadaMU ampunan dan keselamatan dalam urusan agamaku,
duniaku,keluargaku dan hartaku.
Ya Allah tutupilah aibku dan gantilah rasa takutku dengan rasa aman.
Ya Allah,lindungilah aku dari segala bencana,baik dari arah depanku,belakangku,kananku,
kiriku mahupun dari atasku.
Aku berlindung dari atasMU agar aku tidak sampai terjerumus dari arah bawahku...AMINN..

Alhamdulillah,akhirnya umur 26 menjengah jua...26???!!..vavavava......dah tua rasanya...
Alhamdulillah,syukur umur 26,dah ada keluarga...seorang suami dan seorang anak pompuan yang comel....:P

di hari 17.10.2012 ni tetiba terasa nak makan oreo cheesecake..pulak dah..tah dari mana angin nak makan dan nak membuat kek ni datang...~gatal tangan doh~....




tapi........terpaksa ditangguh tunggu balik kelantan dulu baru buat ek...
terliurnyo...tgk gambar pun sedak doh....raso tak taulah..keh3...

nok kelik3...yuhhu



Jumaat, 28 September 2012

TuKaR....


بسم الله الرحمن الرحيم

 Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang....

Ya Rabbi...debaran makin terasa bila menghampiri bulan 10....boleh tak kalau sy tak nak tahu result eg tukar?...nak tahu,tapi tak nak tahu...arghh..rasa macam takut pun ada(lebih takut dari  nak bersalin haritu)...waaaaaa...terok3....

Terlalu mengharap untuk dapat tinggal bersama dengan hubby...sabar jelah duhai hati...bila tengok anak...menitis air mata..aduhaii!!..saya semakin berpenyakit "sentimental" sekarang...hanya tuhan sahaja yang tahu...

walaupun hati melonjak" nak tahu tapi x nak tahu"...jawapannya sekarang...saya kena TUNGGU 21.oct nanti...semoga urusan saya,baby dan hubby dipermudahkan...aminn...




بسم الله توكلت على الله,لاحولا ولا قوة الا بالله العلي الظيم


Selasa, 18 September 2012

kembali....

بسم الله الرحمن الرحيم

"lamak gilak kamek sik update blog ya"

"kamek sik pandei molah ayat indah tek"

"bilak kamek nangga tarikhnya ya,ish...lamak gilak sik updatenya..,haish..kenak ya?"

"aoklah...kamek sik da masa"----->bulakkk(tipu)>>>

ok,sekadar beralasan tidak ada masa,adalah satu alasan yang agak munasabah....woah...siap keluar bhs sarawak lagi...kwang2..stail hentam kromo sesedap rasa je tu.....

disebabkan terlalu lama...blog tidak di update...saya x taw apa crita yang nak di updatekan...time ada idea,masa plak tak de..last2 idea terkubur gitu je....


cerita pasal anakanda mungkin.....anakanda nur aqilah sekarang ni umur 3 bulan setengah dah...lagi beberapa hari nak masuk 4 bulan...cepatnye rasa....masa mula-mula keluar dulu,kecik je...skarang ni makin hari makin membesar..alhamdulillah,selama dia bersama dengan umminya di sini...dia tak banyak ragam...syukur sangat2...aktif pun,bolehlah tahan....tergolek sana,tergolek sini...seb baik ka sini x tidur atas katil,kalau tak dah gedebukkk kat bawah dah kot...yuhhu...tapi kan,kadang2 kesian tgk si anak ni...x menyempat si ummi nak melayan..ditinggalkan sorang2 tergolek sdiri..tgk2 dah tidur..hurm..


 tgk2..kan dah cakap...tergolek sesorang.......
"adik dok sini betar deh,umi nk semaye ngorib,nati umi amiklah adik"..kata saya bersiap2 nak sembahyang maghrib,letak dia kat tepi...

selesai je solat....hoh!!tu dio tergolek2 dengan jari dalam mulut....ish2....

Rabu, 20 Jun 2012

my name is.............

السلام عليكم  
Lama benar blog ini menyepikan kan?kan?....dan  Skang ni saya muncul kembali utk memperkenalkan seseorang kepada anda semua..siapa ye???

 ....owh...sabar2...
)
)
)
)
)
)



tadaaaaa...




Nama :              : Nur Aqilah bt Mohd Faiz
Tarikh lahir :      1 jun 2012,bersamaan 11 rejab
Hari :                 Jumaat
Jam :                 9.07 pagi...
Bera t:              3.15 kg
Tempat Lahir : Hospital USM

(gambar ni masa umur saya 1 hari)...yea...dah dapat lihat dunia,tgk umi ,abi,tok maa,tok bah,tok umi n tok abah...alhamdulillah...:))



skang saya dah semakin besar dan besar........huu...berat pun semakin bertambah.........lepas ni kemana saya nak pergi...ikut umi ke sarawak...atau tinggal di kelantan?...yuhhu......semoga aqilah dapat buat pilihan yang TEPAT......huuuuuuuuuu.....




bye2...jumpa lg di lain siaran...

Selasa, 12 Jun 2012

Ya Allah.. Ya Rabbi.........



Ya Allah...Ya Rabbi...
Jangan Kau coba aku...
melebihi batas mampu dan sanggupku...
Ya Allah bila memang Kau coba..
Aku percaya KAU sayang padaku...

Ya Allah...Ya Rabbi...
Lindungilah diriku...
Dari yang menjahati dan menzalimiku...
Ya Allah KAULAH MAHA SEGALA...
ENGKAULAH pelindung hidup dan matiku...

Ya Allah...ya Rabbi..

jangan KAU coba aku...
melebihi batas dan sanggupku...

lirik : wali band-ya Allah..ya Rabbi....

p/s:dah lama tulis..br je rasa nak post........huuu...hidup semakin "kurang rajin nak wat entry blog"...



Selasa, 10 April 2012

KeHiDuPaN.............

"Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas, walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta maksud."
KATA PUJANGGA........

مَنْ عَرَفَ بُعْدَ السَّفَرِ اِسْتَعَدَّ
Barangsiapa yang tahu jauhnya perjalanan,bersiap-siaplah dia
Pepatah Arab

The road to success is not straight
There is a curve called failure
A loop called confussion
Speed bumbs called bad friends
Red light called enemy
Caution light called family
You will have flat tyre called jobs
If you have a spare wheel called determination
An engine called perseverance
Insurance called faith
A driver called Allah
You will make it to a place called SUCCESS!


Isnin, 9 April 2012

بسم الله الرحمن الرحيم

Diam itu x bermakna blog wardatul humaira' terkubur sunyi...oh..tidak..tidak...tidak...dah lama sangat tak update blog kan..(hinggakan segala setting dalam blog ni dah berubah rupa,lain sungguh rasenye masa nak update blog)...aduhaiiiiii...kalau nak bagi alasan...100 alasan pun saya dapat listkan...,biasalah manusia yang beralasan biasanya manusia yang tak mahu mengakui kesalahan..huuu...sayakah itu?..munkin...hurmm...


cerah...gelap...siang..malam...cepatkan masa berlalu...tetiba dah  hampir 8 bulan baby saya dalam tummy mummy ni........huhuhu...aktifnya,x yah nak cakaplah....,alhamdulillah setakat ni check up kat klinik x der masalah ape2...dan harap2 tahap kesihatan sy dan baby dalam keadaan baik...

saya mahu pulang....

ayat yang best utk ditulis....check kalendar ckit,ehehehe..x lama dah nak balik..:))

PERINGATAN:
 sebelum balik

* Selesaikan tugasan di sekolah dulu sebelum diserahkan pada orang lain
* isi borang apa yang patut sebelum kembali ke NEGERI KELANTAN
* Tenangkan fikiran...:))

~jumpa di lain ketika....~
moga2 semangat utk menulis x kan pudar dan suram...

bila tgk tarikh last update,,,8/2/2012..hoh!!tu dio....lame bebenor cik na x update blog ni....maaf,sori dan afwan jiddan..~
 
sekadar cerita HATI.....
ari tu kan encik suami datang la sarawak ni nak bercuti2 bersama si isterinya...dudukla seminggu di sini...alih2 lepas je seminggu pulang ke johor,masuk sekolah..x sampai seminggu pun diserang demam denggi...alahaiii,kesian sungguh...hati si isteri bagai urmph...x tau nak kata...bimbang,sedih dan bercampur baur..dah lah jauhkan nak pegi menjenguk encik suami...setakat telefon jelah yang mampu...dan alhamdulillah,nasib baik maa n adiknya ada utk temankan encik suami(kesiankan kat maa,mau aje diri ini terbang kesana,apekan daya.)...doa pulak x putus2 agar tuhan cepat sembuhkan encik suami...sekarang ni Alhamdulillah dia dah semakin baik...syukur Ya Allah...ujian hati,ujian sakit..itu semua ujian tuhan...

sempat lagi angkat ibu jari yer!!...sihat dah tuuu...:))

opps..buat suami tersayang...sori ek,tercuri terambil gambar ni dalam fb...senyum itu sedekah...semoga sentiasa sihat...^__^...rindu kamoolah...




Rabu, 8 Februari 2012

iLmU~~

part 1




part 2



part 3




part 4



part 5



part 6

Selasa, 7 Februari 2012

7/2/2011-7/2/2012



saya seorang perempuan...sebelum bertolak ke Kuching..

"Terasa panjang benar perjalananku kali ini..setiap detik berlaku perkara baru yang tak pernah di sangka, tidak terlintas di fikiran akan menempuh, apatahlagi menduga perkara yang sudah lama ku tinggalkan menjelma semula..rupa-rupanya kini sudah hampir benar aku digarisan penamat, hanya memerlukan sedikit lagi kesabaran dan ketabahan..hanya mahukan sedikit lagi masa untuk memulakan penghidupan yang lebih menenangkan.."



Buku pertama di sarawak..............

بسم الله الرحمن الحيم

Tinta menari alunan pena...

7/2/2011

Pertama kali menjejakkan kaki di sarawak,pada tarikh ini lah...masih dalam kebingungan,kerisauan dan dengan lafaz "بسم االه توكلت على الله,لاحولاولا قوة الا با لله"
saya memulakan langkah dan berjalan di bumi sarawak ini...pada 7/2/2011 jugalah saya menandatangani kehadiran a.k.a lapor diri di sekolah pertama yang mana tempat saya berkhidmat kini....macam x percaya pula...cepat benar masa berlalu walaupun hendak menghadapi setahun ini amat amat amat SUSAH....TERKADANG menitis air mata,terkadang tersenyum gembira,terkadang terlalu risau,bimbang dan pelbagai lagi perasaan....ini lah adat dunia,adat kehidupan yang perlu ditempuhi...sehari berlalu...kemudian pagi,petang dan seterusnya malam...tidur...esoknya bangun kembali...menjalankan rutin harian dalam kehidupan sehari-hari....bilangan hari yang tak pernah putus..ahad,isnin,selasa,rabu,khamis,jumaat,sabtu kemudian ahad kembali...begitulah ia berlalu...bulan berganti bulan...februari,mac,april dan seterusnya...akhirnya tahun juga tetap berganti tahun...2010,2011 dan menjelma jua 2012....Alhamdulillah syukur ya Allah,kerana masih diberi kesempatan berkelana di bumi ini...walaupun jauh dengan keluarga..mungkin ada hikmah...selama setahun berada di sini...berbagai perkara yang ditempuhi..mengajar erti maknanya SABAR...alam sekeliling banyak mengajar ERTI HIDUP pada saya...baru setahun saya bekerja...masih menunggu 34 tahun lagi untuk menamatkannya...hidup atau mati,waalahua'lam........



buku kedua dan ketiga.......daripada kekasih hati.......di pos dr JOHOR.......^__~
~salah satu strategi nak memikat ke ape ni???~..hurmmmmm...
7/2/2012

Genap setahun saya sebagai seorang guru,Alhamdulillah kehidupan kembali normal,walaupun episod "rindu" tidak akan temui noktahnya jika perpisahan menjadi jalan ceritanya...waaa,nak balik!!!!....hari ini juga my baby dah 23 weeks.wahh!!...sangat tak percaya bulan 6 nati dah nak bergelar ummi(sempat ke bln 6)..huhuhu...alhamdulillah,anugerah yang tak ternilai yang Allah bagi pada saya dan suami...setakat ni pegi check up,x der masalah lagi...kg pun naik..tp x derlah naik tinggi macam duk kat kampung haritu,naik 1 kg dalam 2 minggu...kus semangat.!!..skang kg naik dalam keadaan normal...x derlah bersusah payah 2 hari minggu saya ke klinik..itu pun,masa nak pegi check up tadi,memang tak makan...huhuhu,x berani nak makan,tp pagi tu makan dengan sepuas hati,kemudian minum air je...:)....balik check up...trus pegi serang mc'D...abiskan double cheese burger...tu dio....huhuhuh....


.

Sesi menghuru-harakan bilik...ni lah kerja seorang "guru"..
p/s:org lain pun guru jgk kot....



bye2...sayonara...nandre.....good bye....ila liqa'......
~BERTEMU DI LAIN HARI DAN KETIKA~...ape yang penting....
senyum sokmo....wink2

Jumaat, 3 Februari 2012

~ReZeKi~

Alhamdulillah...rezeki itu ada di mana-mana..huhu...baru-baru ni,saya terasa nak makan kek coklat cheese...aduh,setiap kali masuk kedai roti depan rumah saya tu,mesti terpandang kek tu...nak beli,macam tak berbaloi je...sapa la yang nak makan banyak2 tu nanti..x pelah,tunggu kalau betul-betul rasa nak makan....tup..tup..selang 2,3 hari tu..ada cikgu sekolah saya bawak kek coklat cheese kat sekolah...haah!!...tu dia..alhamdulillah, rezeki....ALLAH MAHA MENGETAHUI...~~murah benar rezeki" anak" umi ini....~~~

pastukan...2,3 hari ni rasa nak makan nasik kerabu...ingat2 nak pegi beli dalam kem pagi esoknya...tapi x sempat...bangun terlewat daaaaaaa....dalam kem tu,kalau nak masuk 6.15 dah kna bertolak dari rumah,lewat ckit dah jem teruk...hurm..tak pelah,tunggu esok,hari cuti sekolah boleh pegi beli...sampai je di sekolah,ada seorang cikgu tu panggil saya"adrina, nasik kerabu ikan ni ada lagi sebungkus,nak ke?"..saya apa lagi..pucuk dicita,ulam mendatang..."nak2"..terus beli ngan akak tu..alhamdulillah..rezeki lagi..

MORAL OF THE STORY: sabar..insya Allah..ada rezeki,Allah permudahkan...kadang-kadang2 kita x tau pun dari mana ia datang...tup2...dah jadi milik kita....Alhamdulillah....biiznillah....:)

~GeLaGaT mErEkA~




Pejam celik..pejam celik dah masuk bulan 2 2012 dah...kejap je masa kan??kan??kan??...tp ketika nak laluinya tu...huuuu...macam setahun,kalau dah lepasss sehari terasa macam nak bersorak riang ria jer...uhhu...okey,kembali kepada tajuk..."Gelagat mereka"..kali ini bukan kisah pra yang menjadi bahan utama utk diceritakan tetapi gelagat murid bg semua kelas yang saya mengajar....yuhhu...

Alhamdulillah,dengan hati terbuka saya menerima tugasan untuk mengajar sebanyak 34 WAKTU seminggu...huhu,tu belum tersenarai tasmik petang 4 waktu....TAHNIAH ADRINA!!!....yeeeaaaaaahhh....go go go...~galo stakat ghok~..:p

Bermula kisah si cilik pra...macam biasa laa....berperang dan tetap berperang....alhamdulillah,pengalaman tahun lepas saya bawa ke tahun ini..tepat sekali katabijak pandai "pengalaman mengajar erti kehidupan"...Tahun lepas,setiap kali masuk pra,saya pasti akan merasa..."YA Allah...kelas pra lagi"..dan tahun ni..sy rasa teramatlah berlainan sekali perasaan itu...mungkin sebab saya dah melaluinya tahun lepas...suasana kelas pra yang"mengerikan" telah menjadi suasana yang "riang ria" pada tahun ini...mengapa...kenapa???..satu je yang saya boleh jawab..."mind set"...kita sendiri yang boleh mengubah suasana...adakah suasana yang kita ingin corakkan itu warna-warni atau sebaliknya...x percaya...try buat...:)))

TAHUN 1...tahun 2012 ialah tahun pertama saya mengajar tahun 1...mula-mula takut jugak..ialah macam manalah murid tahun 1 ni kan...suka menangis ke,x boleh garang sangat ke??faham ke apa yang saya nak ajar nanti...dah la 2 kelas sekaligus bagi kat saya,subjek b.arab pulakk...macam-macam yang saya fikir sebelum bertemu mereka...tapi bila bertemu mereka...Ya ALLAH...mereka sangat kiut....huhuhu....apa yang diajar senang je mereka ingat...terutama bila suruh menyanyi...ok,jangan jeles ye,bila masuk tahun 1 secara sukarelanya saya "menyumbang"kan suara yang "best" ini,menyanyi lagu-lagu arab bersama budak2....uhhu,malu jgk..mesti bergema 1 sekolah..dah la kelas tahun 1 dekat dgn bilik guru...ape kan daya....sila lah control suara itu(pesanan utk diri sendiri)...yang penting pitching jgn tergelincir...wakaakakk...

kisah budak-budak dah selesai...sekarang kita terjah pada kisah tahun 4 dan 5 pulak....saya rasa mengajar murid yang "agak tua" ini lebih MEMENATKAN daripada mengajar kanak-kanak...sekali fikir,kesian pulak,suh mengeja jawi...senyap je.,apatah lagi nak suh membaca..suara saya je yang dengar..sabar jelah...baru-baru ini,saya mengajar jawi tajuk "kata seru(!)...dah dekat setengah jam saya bagi penerangan siap contoh lagi...saya pun soal salah seorang murid ...hari ni kita belajar tanda baca apa ye??...boleh dijawabnya..."tanda noktah,ustazah"....YA RABBI.......panas je rasa....saya suruh dia ulang balik jwpn dia,kot saya salah dengar...tup..tup...jawapan yang sama jugak...x pasal-pasal ringan je tangan saya buat tanda noktah atas dahi dia....okey...sekian....~sebenarnya,sangatlah tidak elok membuat begitu,tp..........lepas tu,saya pun cakap baik-baik dengan dia...~~hari ini kita belajar tanda seru laahh awak...~~dalam hati...tuhan sahaja yang tahu......T_T

p/s:begini rasanya jadi cikgu ye..ace try refleks kembali zaman kita jadi pelajar dulu...mesti sama dengan merekakan....jika dipanjangkan umur saya akan bertemu dengan 1001 kerenah anak-anak murid selama 34 tahun........cabaran..cabaran...

Isnin, 30 Januari 2012

~DoA~



Sabda Rasulullah yang bermaksud"Apabila sudah mati seorang anak Adam itu,maka putuslah amalnya kecuali 3 perkara iaitu sedekah jariah,Ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh/solehah yang mendoakan kepadanya"


اللَّهُمَّ احْفَظْ وَ
لَدِيْ مَادَامَا فِيْ بَطْنِيْ وَاشْفِهِ وَأنْتَ شَافٍ لاَ شِفَاءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا
Ya Allah...Peliharalah anakku selama ia berada di dalam kandunganku dan sihatkanlah dia,Engkau yang menyembuhkan,tidak ada penawar melainkan penawarMU,penawar yang tidak meninggalkan penyakit

اللَّهُمَّ صَوِّرْ فِيْ بَطْنِيْ صُوْرَةً حَسَنَةً وَثَبِّتْ قَلْبَهُ إِيْـمَانًا بِكً وَبِرَسُوْلِكَ

Ya Allah...Engkau perelokkanlah kejadiannya yang sempurna dan tetapkanlah hatinya agar beriman kepada-MU dan kepada Rasul-MU

اللَّهُمَّ أَخْرِجْهُ مِنْ بَطْنِيْ وَقْتَ وِلاَدَتِيْ سَهْلاً وَتَسْلِيْمًا
Ya Allah....Zahirkanlah dia ke dunia dengan mudah dan selamat

اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ صَحِيْحًا كَامِلاً وَعَاقِلاً حَاذِقًا عَالِـمًا عَامِلاً
Ya Allah....Anugerahkanlah dia kesihatan yang sempurna,berakal dan bijaksana,alim dan beramal

اللَّهُمَّ طَوِّلْ عُمْرَهُ وَصَحِّحْ جَسَدَهُ وَحَسِّنْ خَلْقَهُ وَأفْصِحْ لِسَانَهُ وَأحْسِنْ صَوْتَهُ لِقِرَاءَةِ الْقُرْآنِ وَالْحَدِيْثِ بِبَرَكَةِ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه وَسَلَّمَ
وَالْحَمْدُلِلهِ رَبِّ الْعَالَـمِيْنَ

Ya Allah...Panjangkanlah umurnya dalam ketaatan,sihatkanlah tubuh badannya dan indahkanlah akhlaknya,fasihkanlah lidahnya,perelokkanlah suaranya untuk membaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad S.A.W dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta Alam.