Isnin, 15 Julai 2013

2 kElAhIrAn YaNg BeRbEzA

بسم الله الرحمن الرحيم

Pertama sekali saya nak ucapkan "AHLAN YA RAMADHAN 1434H" dan selamat berpuasa kepada semua umat islam yang berpuasa pada tahun ini...

Entry yang lepas saya cerita pasal saya pulang dari Sarawak ke Johor..dan entry kali ini,saya nak cerita pasal 1 kelahiran yang tak dijangka...errr...kelahiran??!!...

Nak taw tak ceritanya....ok,baiklah...

Pada 9 jun 2013,rasa macam x sedap je badan ni..berangin semacam je,loya,nak muntah,sakit kepala dan etc...aishh...kenapa lak ni...~sebenarnya ia berlaku waktu balik cuti sekolah lagi,tapi ignore je~,makin hari makin kuat rasa loya...terus mintak zauji habibi belikan urine test,tapi simpan dulu,tunggu balik johor dulu,baru nak buat...ada jugak cam tu yer?...~sebenarnya naluri hati kata saya pregnant..tp,entahlah....."

6 Jun 2013..saya,zauji habibi dan anak bertolak ke johor,sebab keesokkannya nak melawat SDH Hospital Johor Bharu...sebelum sampai ke rumah,kami singgah di air terjun di Gunung Ledang,bermandi-manda di sana,hampir jam 6 petang,baru sampai dirumah,ailahhhhh...penat+gembira seharian tu...

7 jun 2013,saya rasa mcm nak test UPT je...okess,sekali test,haaa????...+ve,ok??...alhamdulillah rezeki...pada waktu yang sama kesian pulak dengan si kakak terpaksa lepaskan breastfeed...

esoknya saya ke poliklinik untuk check confirmkan...dan alhamdulillah,dah sah,kira2 dalam 6 minggu++ ,saya n zauji habibi,mintak nak scan,pastu dr kata,x perlu lagi,sebab x nampak apa pun...hurmmmmmmm....

2 minggu lepas tu saya bukak buku merah,waktu tu baby dah 9 minggu,tapi tetap x scan n check fetal heart baby pun tak...berbeza benar sewaktu saya di sarawak dulu..mungkin lain tempat,lain caranya....kemudian nurse bagi appointment 3 minggu lagi untuk jumpa doktor n scan,waktu tu nanti my baby dah 12 minggu,dah boleh nampak baby...

8 Julai 2013,ada sedikit bleeding...brown je pun...huhu...ok,x pe lagi...pegilah sekolah,jam 11.45 pagi,check lagi,ish...ada lagi brown colour...bagitau encik zauji,dia pun suh pegi check dekat klinik panel di hospital tempat saya bertugas,tapi saya x dapat jumpa doktor sebab doktor baru je keluar...hurm...terus balik ke kelas dan ajak encik zauji hantar ke klinik swasta...lambat kalau nak tunggu doktor di klinik panel tu...
Doktor tu scan,tapi x nampak fetal heart baby,dia tya berapa minggu,saya jawab 12 minggu...dia pelik,sepatutnya 12 minggu dah besar baby, tapi ini kecik dan x nampak jantung..terus dia buat surat n suruh refer hospital pakar sultanah fatimah(HPSF)bagi kat emergency..errr...tempat saya bekerja tu...nasib baik,doktor tu x tya saya,kerja kat mana,kalau tak mesti  dia heran.kenapalah saya ke klinik swasta sedangkan saya dah bekerja di hospital....huuuuuuuu..

selesai urusan di klinik tu,rasa lapar..berenti makan jap kat kedai,saya bagitau encik zauji,saya tak nak tinggal kat ward..confirm kena tahan nanti..hati dah mula sedih dah........huuuuu...sayu je,kalau kna tinggal  dekat ward...selesai je makan,balik rumah solat zohor,kemudian kemas barang mana yang patut~kot kena tahan ward~....

2.30 petang,saya ke emergency,hurmm...doktor scan...baby nampak tapi heart baby x nampak...alahaiiii,hati saya waktu tu dah tak tenang dah,doktor pun gitau,masuk ward yer...errkkk....saya waktu tu nak balik,saya gitau,kalau saya balik boleh tak?..doktor cakap,boleh...tp segala risiko tanggung sdiri...saya pun ok....sign borang biru,nak balik dah nih..gitau encik zauji..dia kata.......mana boleh balik,nati ape-ape hal,mcm mana..dahlah saya dengan dia x tau apa-apa...alahaiiiiiiiiiiiiii....kna duk ward lah nih.......jumpa doktor tu lagi skali...cakap husband suh tinggal kat ward.....arghhh...sedihhhhhhhh

maka tinggallahhhhhh saya di ward tu sehari...biasalah prosedur doktor,cucuk amik darah,check jalan,scan atas dan bawah"waktu scan tu,baby saya kecik 6 minggu 6 hari baru",so...hurmmmmmm....okess,nak menangis rasanya....tapi..yang paling sedih,kna tinggal ank dan suami dekat rumah...huuuu,nak balik tido kat rumah....uwaaaaaa...waktu dalam ward tu,nasib baik ada teman,akak tu miscarriage complete..so,esok dia dah boleh balik...haiyyaa..jangan lah saya kna tahan lama-lama kat ward,saya nak balik...hurmmmmm....selesai check semua,pagi tu,M.O(pakar) datang untuk check last,dia yang akan tentukan saya balik atau tak...semua doktor H.O yang rawat saya baca apa yang mereka tulis(sepatah pun saya tak faham)...M.0 dengar je,n buat konklusi..."puan boleh balik arini,lagi 2 minggu kna datang scan tgk fetal heart baby,skarang ni baby kecik lagi,jadi x nampak heart dia"...okk.......alhamdulillah,lega.....boleh balik dan bercuti di rumah,seminggu gitu..

maka.bermulalah edisi saya berehat dirumah...n bleeding makin banyak..apekan daya,saya hanya mampu berdoa,"jika anak yang dikandung ini,menjadi milik saya,biarkanlah dia sihat fizikal dan mental...dan jika sebaliknya,keluarkannya dengan baik"yang penting saya x nak di "cuci"..itu sahaja doa saya,setiap saat...

12 julai 2013 (JUMAAT).jam 2.30 petang..perut rasa semacam je...memulas dan sakit pinggang...teras macam nak "uk..uk..uk" pun ada..saya ke toilet nak kencing,selesai je...terasa macam ada sesuatu keluar...tgk atas lantai bilik air...ya Allah...ada seketul darah yang seakan macam cincau...saya ingat ni dah janinnya...dan saya pun telefon encik suami,bagitau "dah keluar"...suami suh amik n simpan...kalut jap,cam mana nak amik,lembik je...amik plastik,pastu simpan..selesai....

jam 4.30 petang,zauji pulang...selesai je zauji selesai solat asar,dia ke dapur untuk masak.memandangkan saya memang dah tak larat nak ke dapur...uhuk2...lebih kurang 5.30 petang.skali lagi..perut memulas,darah keluar banyak,...alamak,takkan nak keluar lagi kot....terus ke toilet,kencing...tetiba macam ada benda nak keluar,saya tunggu...sesaat tu..".zupppppp"...besar pada tadi...kali ini bukan warna merah hati dah,merah campur2,,,seakan karung...saya ingat ini yang last dah....maka zauji pun pergilah basuh dan tanam...hampir buka puasa..zauji duk kalut memasak,saya sedang berehat,tetiba perut memulas lagi...terus pegi toilet...alahaii..keluar lagi seketul...hurm...bile nak abis nih?....lepas tu dah tak rasa sakit....jam 8.30 malam,bagitau zauji nak pergi scan..tgk macam mana...ada lagi tak sisa2...tengah saya duk bersiap-siap nak ke klinik tu,skali lagi perut memulas,sakit pinggang dan rasa darah banyak keluar,waktu tu sata tengah berdiri...terus masuk toilet,,dan tgk ada seketul daging yang keluar sebesar 2 jari...selepas tu rasa lega..selega-laganya...tak der dah rasa sakit2...serius,rasa sihat je...huuuuuuu...zauji pun amik,dan simpan...esok tanam...

malam tu jugak saya ke klinik,scan..doktor kata,ada lagi sisa sedikit,tapi oklah,kalau cuci pun memang ada ckit2...tapi hati saya tak tenang...balik rumah saya mintak zauji buatkan saya air lobak putih,untuk keluarkan semua saki baki....esok yer ke hospital......huaaaaaaaa.....

esoknya,saya ke hospital...hurm..ape lagi,duk ward lagilah jawabnya saya.......kali ini masuk ward meriah...bukan saya seorang dalam bilik tu,tapi ada 3 orang termasuk saya...yeaaaaa....ada teman...urusan di ward pulak...berat saya sebelum ni 50 kg..tetiba waktu timbang lepas gugur 46 kg..wah 4 kilo turun......lepas tu,masuk check jalan...doktor kata dah tutup,hati saya legaa..alhamdulillah,maknanya semua dah keluar...kemudian,scan bawah..doktor kata complete...yeaaaaa....syukur....tapi semestinya saya kna tidur di ward dulu la malam ni,sebelum dapat kata putus dari M.O mana boleh saya balik...argh...kembali berdebar2..

malam tu M.O round,dia kata tgk esok,kalau darah kurang keluar da tak demam boleh balik...haiyyaa..makin berdebar,hati melonjak nak balik...esoknya,tunggu punya tunggu M.O round,jam 12.00 jugak baru dapat keputusan...yeaaaaaa....boleh balik....skarang ni saya diberi cuti seminggu lagi untuk betul-betul sihat...berpantang??..hurm...iye,ikan bakar+nasi+lada hitam..nak upgrade sket,ikan bilis goreng halia...tu diaaaa....besttt sangat2...


1 jun 2012..lahirnya nur Aqilah bt Mohd Faiz
12 julai 2013...gugurnya baby usia 11 minggu....

subhanallah...semoga Allah permudahkan urusan....aminnn














Tiada ulasan:

Catat Ulasan